Radio Cluj și Asociaţia Beard Brothers organizează crosul caritabil ”Run for Andrea!”

 

Radio Cluj și Asociaţia Beard Brothers organizează crosul caritabil ”Run for Andrea!”, duminică, 21 octombrie, pentru achiziția unui unui dispozitiv care asistă persoanele nevăzătoare, Orcam My Eye.   

 

Crosul caritabil ”Run for Andrea!” are loc de la ora 10.00, în Parcul Central (intrarea dinspre Cluj Arena). Taxa de participare: de 50 lei/ persoană. 

 

Dacă suma strânsă va depăşi suma necesară, banii rămaşi vor fi donaţi Asociaţiei Beard Brothers, pentru campania de achiziţionare a unei ambulanţe de tip C pentru serviciuul SMURD Cluj. 

 

Colega noastră Andrea Nagy realizează rubrica INCLUZIV la Radio Cluj, care promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizablităţi şi e colaborator permanent al emisiunii FĂRĂ PREJUDECĂŢI, cu aceeaşi tematică, la TVR Cluj. Este absolventă cu diplomă de master a Facultății de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai. În prezent, pregătește o teză de doctorat la aceeași universitate”, precizează reprezentanții Radio Cluj.

 

Andrea Nagy ar folosi dispozitivul Orcam My Eye și în munca ei de jurnalist. ”A citi eticheta unei cutii de medicamente, un semn de circulaţie sau un contract. Lucruri simple, din viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Totuşi lucruri pe care un nevăzător nu le poate îndeplini fără ajutor.

 

Independenţa contează extrem de mult pentru noi. A fi capabil să îndeplineşti sarcinile care altora li se par de bază, a decide când ai nevoie de ajutor în loc să apelezi la el în permanenţă e o luptă în sine în fiecare zi.

 

Orcam este un dispozitiv care îi redă unui nevăzător, chiar şi dacă doar parţial, simţul văzului. Funcţia principală a aparatului este de a citi orice fel de text tipărit. Fie te afli pe stradă, cu autobuze cu numere diferite vuind în jurul tău, fie te afli la poştă, unde ţi se refuză completarea unui buletin de expediţie, textul tipărit este mereu prezent. Pe lângă text, Orcam recunoaşte bancnote şi culori, dar poate şi să estimeze cât de mare e un grup de oameni.

 

Un alt aspect important este recunoaşterea facială. Imaginaţi-vă că sunteţi la o conferinţă, într-o sală cu zeci de persoane. Nu sunteţi sigur dacă e în sală cineva pe care îl cunoaşteţi, vă simţiţi pierdut şi nesigur. Orcam poate să stocheze şi să recunoască sute de feţe umane, ar contribui aşadar într-un mod incredibil la munca unui jurnalist!”, a explicat Andrea Nagy.

Comentarii Facebook