Protest pentru Roșia Montană la Cluj, în fața sediului PNL - FOTO


Clujenii au ieșit în stradă joi, 30 ianuarie, de la ora 13.30, și au protestat, cerând includerea Roșiei Montane în UNESCO.

Protestatarii îl acuză pe premierul Ludovic Orban că blochează acest demers.

Ludovic Orban se alătură celor ce au trădat Roșia Montană. Industria minieră și vechea gardă PNL-PDL au intervenit și l-au convins pe prim-ministru să mențină blocată includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. 

Actualul PNL e înțesat cu membri ai fostului PDL, de departe cel mai mare susținător politic al proiectului minier cu cianuri de la Roșia Montană. Să nu uităm nici de influența pe care o are în partid fostul jurnalist Rareș Bogdan. Acesta, în 2010, când încă profesa la o publicație clujeană, a mers pe banii RMGC să vadă Noua Zeelandă și minele sale de aur.

Președintele României, Klaus Iohannis, nu a făcut niciodată parte din PDL și s-a distanțat mereu de vechea gardă a PNL. În plus, președintele îi reprezintă pe toți cetățenii României și are datoria de a interveni acum, când Guvernul Orban se pregătește să facă o mare nedreptate Roșiei Montane. Să nu uităm nici faptul că argumentele prezentate de guvernanți sunt deosebit de naive și nu sunt demne de politicieni care conduc România.

Dacă îi scriem cu miile președintelui Iohannis, putem să-l determinăm să fie aliatul Roșiei Montane. Acesta ar putea interveni pentru a-l convinge pe Ludovic Orban să notifice UNESCO până pe 1 februarie. La această dată expiră termenul până la care Guvernul poate cere rediscutarea dosarului Roșia Montană în următoarea sesiune a Comitetului internațional. Dacă vom rata acest prilej, procesul de înscriere va trebui reluat de la zero, anulându-se toate evaluările internaționale realizate din 2015 încoace.

Ludovic Orban trădează Roșia Montană în contextul în care ”reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO” se regăsește la punctul 10 din programul de guvernare PNL.

PNL folosește aceleași argumente eronate și manipulative pentru a nu finaliza procedura UNESCO pe care le-a folosit  PSD în urmă cu un an.

În litigiul dintre statul român și Gabriel Resources sunt reclamate fapte care s-au petrecut până în iulie 2015. Acest lucru este susținut explicit și de echipa de avocați ce reprezintă statul român la ICSID, în memoriul înaintat în mai 2019. Prin urmare, Guvernul României nu poate invoca, fără a pica în ridicol, arbitrajul internațional ca scuză pentru blocarea dosarului la UNESCO. Mai ales în contextul în care procedura pentru UNESCO a fost inițiată abia în decembrie 2015, adică la șase luni de la începerea arbitrajului.

Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO nu este un act de avizare sau de blocare a proiectului minier, ci este un proces complet exterior litigiului. Includerea în patrimoniul UNESCO nu ar aduce niciun nivel de protecție juridică suplimentară față de cea actuală, astfel încât compania minieră să poată fi prejudiciată.

Roșia Montană este condamnată, cu aportul guvernului PNL, la dispariție prin degradare ireversibilă, depopulare și privare de drepturi constituționale”, arată cei de la Declic.

Comentarii Facebook