PROTEST la Cluj! Judecătorii au primit flori. Danileț: Judecătorii vor trebui să îi anunțe pe cei interceptați

 

La protestul de la Cluj-Napoca, la care au participat 100 de judecători și procurori, circa un sfert din numărul total, clujenii le-au dat flori magistraților. 

 

Judecătorul Cristi Danileț atrage atenția că modificările care sunt aduse Legilor justiției vor face imposibilă prinderea corupților. Una dintre modificările propuse este ca judecătorii să fie obligați să îi anunțe pe cei ce urmează să fie interceptați.

 

Toți magistrații din țară sunt siderați de modul în care s-a desfășurat dezbaterile din Parlament cu privire la Legile Justiției și mai ales de ultimele propuneri de modificări ale Codului Penal și al Codului de procedură penală, săptămâna trecută. Am decis la nivelul întregii țări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment adresat clasei politice referitor la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România. Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmițând mesajul că sunt muți de uimire. Practic nu suntem de acord cu modificările la Legile justiției și lucrul acesta l-am exprimat în mod repetat toți judecătorii și toți procurorii de la nivelul Curții de Apel Cluj, toți procurorii și toți judecătorii din întreaga țară am transmis CSM -ului, iar CSM -ul a avizat negativ proiectele de modificare a legilor justiției. Din perspectiva noastră aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat în mod absolut au fost propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul penal și Codul de Procedură Penală. Este un fel de luptă împotriva anti-corupției care va avea un afect devastator asupra cauzelor penale ordinare. Sunt colegi procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă. Siguranța cetățeanului este pusă în pericol și cetățeanul onest va avea de suferit, tocmai pentru că se modifică aceste coduri fără să se discute cu profesioniștii.

 

Vorbesc despre imposibilitatea de a mai folosi înregistrările audio și video altele decât cele efectuate de către părțile implicate în dosare. Este vorba despre obligația judecătorului de drepturi și libertăți de a anunța partea pe care vrea să o pună sub puterea unui mandat de interceptare. Este vorba despre eliminarea infracțiunii de mărturie mincinoasă sau imposibilitatea de a mai aresta hoții periculoși sau tâlharii pentru că aceste lucruri se doresc a fi eliminate din Codul Penal și de procedură penală. Practic, cred că este un atac susținut împotriva justiției și împotriva funcționării justiției.

 

Ceea ce ați văzut aici a fost adunarea a 100 de judecători și procurori din Cluj, Gherla și Dej”, a declarat judecătorul Cristi Danileț. 

 

Procurorii și judecătorii clujeni au ieșit în stradă. Protestează împotriva legilor Justiției FOTO/VIDEO

Comentarii Facebook