Protest împotriva proiectului de exploatare Roșia Montană, în Piața Unirii

 

Ecologiștii organizează un protest în Piața Unirii, în 1 septembrie de la ora 17.00, împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană.

 

1 septembrie 2013 este Zi de lupta impotriva cianurii si fracturarii! Facem un apel catre cei care vor iesi duminica in strada, indiferent pentru care dintre cele doua cauze: nu uitati ca Romania se afla acum sub asediu! Rosia Montana si Barladul reprezinta stalpii de rezistenta! Sa ne facem ambele mesaje auzite, din Bucuresti la Barlad, din Cluj la Timisoara, Brasov, Alba Iulia, Tg. Mures, Iasi, Bruxelles sau Viena! SOLIDARITATE!!!”, au scris organizatorii acțiunii pe Facebook.

 

Spiritele s-au încins după ce guvernul a aprobat un proiect de lege privind reglementarea exploatării miniere de la Roșia Montană. 

 

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicat.

 

Guvernul a DAT UNDĂ VERDE proiectului Roşia Montană şi l-a trimis Parlamentului

Comentarii Facebook