Proiectile neexplodate, asanate de pompierii clujeni. Șase au fost găsite în timpul unor lucrări la rețeaua de apă - FOTO


Echipa pirotehnică din cadrul ISU Cluj a desfășurat în cursul zilei de vineri o misiune de asanare a 50 de bombe de aruncător, calibrul 82 mm, rămase neexplodate de pe urma celui de-al doilea război mondial. 

Primele șase proiectile au fost găsite de o echipă de muncitori pe timpul unor lucrări la rețeaua de apă potabilă, efectuate pe strada Nuferilor din localitatea Baciu. Aceștia au procedat corect, au oprit lucrările, nu le-au manipulat și au anunțat imediat găsirea acestora prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

La fața locului s-au deplasat pirotehniștii ISU Cluj, care au ridicat în condiții de siguranță proiectilele și au efectuat căutări, inclusiv cu detectorul de metale, astfel încât au fost găsite îngropate în zona respectivă 50 de bombe de aruncător cal. 82mm.  Munițiile au fost preluate de echipa pirotehnică a ISU Cluj și vor fi distruse ulterior în condiții controlate. 

Pe această cale, ISU Cluj reamintește  populației că elementele de muniție găsite întâmplător, de pe urma celor două conflagrații mondiale, sunt extrem de periculoase. Astfel, în cazul în care sunt descoperite, trebuie apelat imediat numărul 112. Totodată, trebuie luate în calcul următoarele aspecte:

  • Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
  • Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
  • Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
  • Nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
  • Nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
  • Nu lăsăți copiii să se joace cu asemenea muniții;
  • Lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă.


WhatsApp Image 2024-02-09 at 17.38.54_821445c0.jpgWhatsApp Image 2024-02-09 at 17.38.53_3516f9ae.jpg

Comentarii Facebook