Programul Ajungem MARI Cluj are nevoie de voluntari pentru copiii din Gherla! Cum te poți înscrie


 Programul educational Ajungem MARI Cluj cauta cel putin 30 voluntari care sa le fie alaturi copiilor din casutele de tip familial din Gherla. 

Astfel, voluntarii vor merge saptamanal la casute sa ii ajute sa la teme, sa recupereze materia scolara si sa se bucure de jocuri si activitati interactive. Copiii institutionalizati, care nu mai au familia aproape, au nevoie de oameni calzi care sa ii asculte, sa ii invete si sa ii incurajeze permanent. Peste 50 de copii din Gherla asteapta prieteni voluntari.

Programul educational Ajungem MARI sprijina copiii pe termen lung, iar cu unii copii se lucreaza chiar de 5 ani, de la inceputul programului, care a pornit in Bucuresti si se desfasoara si in alte 24 de judete. In Cluj programul a demarat in 2015, dar numarul voluntarilor a fost mereu sub cel necesar pentru a acoperi nevoile copiilor din Gherla. In prezent se implica 127 de voluntari in judetul Cluj, in Cluj-Napoca, Turda si Gherla, si sprijina saptamanal peste 100 de copii din 9 centre sociale (centre de plasament, de urgenta sau de zi, complex de casute de tip familial).

In Gherla cei 19 voluntari Ajungem MARI lucreaza in prezent doar intr-una dintre cele 11 casute de tip familial. Conform liderilor organizației, ceilalti copii isi doresc sa participe la activitati si nu inteleg de ce nu au si ei voluntarii lor, li se pare nedrept ca ei nu au pe nimeni care sa ii viziteze, sa le ofere sprijin la teme, sa ii asculte, sa se joace cu ei, sa mearga la iesiri impreuna. 

Ni se rupe sufletul cand ceilalti copii din Gherla ne intreaba de ce nu venim si la ei, in timp ce copiii cu care lucram ne cer toata atentia.  O fetita pe care o vedeam prima data m-a luat de mana si mi-a spus ca vrea sa fiu voluntara ei. Este nevoie de mai multi oameni buni si calzi care sa se implice in comunitate. Vin mereu in sistemul de protectie alti copii care au trecut prin experiente greu de suportat, care au nevoie de multa sustinere si incurajare pentru a capata increderea ca pot avea un viitor mai bun”, spune Maria, voluntar Ajungem MARI in Gherla. 

Copiii sunt foarte incantati de activitati si îi așteaptă pe voluntari la ora și ziua stabilite sau deseori ii roagă să mai stea puțin peste program, să se joace sau să facă exerciții suplimentare. De asemenea, copiii abia asteapta si sa iasa din centre cu voluntarii, la film, in parc, la patinoar sau in excursii, iar acestea le devin cele mai frumoase amintiri.

Cei care doresc sa sprijine copiii din Gherla prin voluntariat sunt rugati sa completeze formularul online de inscriere - https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/. Apoi vor participa la un training initial si vor fi repartizati in functie de abilitatile si de programul lor (in timpul saptamanii sau in weekend). Ei vor merge timp de 8 luni in perioada aprilie-noiembrie 2020 in echipe de 2-4 voluntari la grupe de 3-6 copii pentru sedinte de recuperare sau pregatire scolara, ateliere de cunostinte generale si ateliere creative. Implicarea este de 3 ore saptamanal. Varsta minima pentru voluntariat este de 16 ani, iar pentru a putea sprijini adolescentii este nevoie mai ales de implicarea adultilor.

In Cluj-Napoca si Turda echipele de voluntari sunt complete in prezent, iar cei care doresc sa sa se implice se pot inscrie incepand cu luna iulie pentru anul scolar 2020-2021. Pana atunci sunt rugati sa completeze un scurt formular pe site-ul www.ajungemmari.ro la sectiunea “Devino voluntar” unde isi pot lasa datele pentru a fi contactati cand se va da startul perioadei de inscrieri. 

Comentarii Facebook