Prof. univ. dr. Mircea Barsan: "Vreau sa atrag atentia colegilor mei mai tineri sa accepte miile de posturi din Anglia, Franta, Suedia, Norvegia"

 

Presedintele Colegiului Medicilor Cluj, chirurgul Mircea Barsan, i-a trimis o scrisoare incendiara sefului statului, Traiana Basescu, ca urmare a declaratiei acestuia de ieri ca 40 % din pacientii romani sunt diagnosticati gresit. Barsan ii multumeste ironic presedintelui ca i-a atras atentia ca toata viata a fost un "prost, poate chiar un tampit" si le recomanda tinerilor medici sa emigreze.

"In calitate de medic in sistemul sanitar romanesc din anul 1962 ( rezident, medic specialist, medic primar ), avand in curand 65 de ani, va multumesc Dvs. – Presedintele Romaniei – pentru faptul ca mi-ati atras atentia in timp util, in prag de pensionare, despre faptul ca toata viata mea am fost un prost, poate chiar un tampit, exercitand profesia de medic", a scris prof. dr. Mircea Ioan Barsan, seful Clinicii Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului Inimii N. Stancioiu Cluj-Napoca, in scrisoarea adresata sefului statului.

"Daca nu ar fi fost facuta public parerea dvs. despre medicina romana, in prostia mea as fi vrut sa continui sa tratez pacienti, sa ii diagnostichez gresit si sa sa operez persoane sanatoase. Desi batran, imi aduc aminte ca, inca din vremea presedintelui Nicolae Ceausescu, ori de cate ori tara se afla la ananghie, se dadea vina pe doctori", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata presedintelui.

La final seful Colegiului Medicilor Cluj il anunta pe Traian Basescu despre faptul ca i-a sfatuit pe toti tineri medici din sistemul sanitar sa emigreze. "In acest sens si pe aceasta cale vreau sa atrag atentia colegilor mei mai tineri sa accepte miile de posturi din Anglia, Franta, Suedia, Norvegia etc. disponibile pentru medicii romani incapabili. De asemenea, ii voi ruga pe colegii mei mai in varsta sa va transmita si dansii gandurile proprii", isi incheie protestul chirurgul Mircea Barsan.

 

Traian Basescu a declarat luni, la dezbaterea de la Palatul Parlamentului pe Legea Educatiei Nationale, ca un procent de 40 % din diagnosticele puse de medicii romani sunt gresite si ca acestia sunt foarte slab pregatiti. "Proaspetele afirmatii venite din Franta spun foarte clar, negru pe alb, ca medicii romani sunt foarte slab pregatiti", a afirmat Traian Băsescu.

Seful statului a mai spus o comisie prezidentiala care a evaluat sistemul sanitar Romania si ca "rata de rateu in diagnostic ajunge la peste 40% in sistemul de sanatate romanesc, care este un efect al sistemului de educatie".

Basescu a mai spus ca semnalele primite din Franta arata ca medicii romani sunt slab pregatiti. "Domnilor, v-as ruga sa observati o afirmatie facuta foarte de curand de unul din statele importante din Uniunea Europeana si care incepe sa demonteze un mit al medicilor pregatiti in universitatile romanesti. Este vorba de proaspetele afirmatii venite din Franta care spun negru pe alb ca medicii romani sunt slab pregatiti", a mai afirmat presedintele.

 

VIDEO: Realitatea.net

Comentarii Facebook