Prof. dr. Gheorghe Benga, clujeanul omis de la premiul Nobel, descrie importanta proteinei canal pentru apa VIDEO


Profesorul Gheorghe Benga, clujeanul care nu a primit premiul Nobel cu toate ca a descoperit prima proteina canal pentru apa, a vorbit inaintea Congresului Mondial de Medicina de la Cluj despre cercetarile facute de el.

Chimistrul Gheorghe Benga ar fi trebuit sa primeasca in 2003 premiul Nobel pentru chimie, dupa ce grupul condus de el a descoperit prima proteina canal pentru apa.
 
"Recunoasterea prioritatii noastre in aceasta descoperire si omiterea mea de la Premiul Nobel a fost recunoscuta de o mare parte a comunitatii stiintifice, de mass media  din Romania si din lume. Pentru a marca 25 de ani de la descoperire, am decis organizarea primului Congres Mondial pe aceasta tema, care de fapt este si primul Congres Mondial din Cluj-Napoca indiferent de domeniu, in 27-29 octombrie 2011, organizator principal fiind Fundatia 'Gheorghe Benga'", a declarat profesorul.

Gheorghe Benga este membru al Academiei Romane, al Academiei de Stiinte Medicale, Presedinte al Fundatiei "Gheorghe Benga" si al Fundatiei OUTNOBEL.

 

Profesorul Gheorghe Benga impreuna cu Octavian Popescu si Victor I. Pop, Gheorghe Benga au demonstrat in 1986 existenta unei proteine-canal pentru apa in membrana celulara a globulelor rosii. Proteina a fost detectata cu ajutorul cercetatorului american Ross P. Holmes, de la Universitatea Illinois. Descoperirea a aparut in acelasi an in Biochemistry si European Journal of Cell Biology.

Doi ani mai tarziu, profesorul american Peter Agre a descoperit aceeasi proteina, pe care a putut-o purifica cu ajutorul aparaturii de specialitate, de care profesorul Benga nu dispus. In 1992, Peter Agre a publicat al doilea studiu in care a explicat proprietatea aquaporinei de a transporta apa prin membrana celulara, dar profesorul Benga nu a mai fost mentionat.

Profesorii americani Peter Agre si Roderick MacKinnon au primit premiul Nobel in 2003.

Comentarii Facebook