Procurorii DNA Cluj au descins la Muzeul de Istorie a Transilvaniei! Contractul cu firma Artex e PENAL

 

Procurorii DNA Cluj au început urmărirea penală împotriva conducerii Muzeului de Istorie a Transilvaniei și a firmei SC Artex Internațional București. Contractul de renovare a imobilului este penal. 

 

Procurorii anchetează următoarele persoane: 

 

- CRIŞAN VIORICA, la data faptelor directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (7 acte materiale ),

- TALOŞ EMILIA, la data faptelor contabil șef al MNIT, pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (6 acte materiale),

- STAICU MIRCEA CRISTIAN, la data faptelor secretar general în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

- BĂLĂUŢĂ ROXANA, la data faptelor directorul adjunct în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

- GROSU CONSTANŢA, referent în cadrul MCCPN, pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

- SC ARTEX INTERNATIONAL SERVICES SRL Bucureşti, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, în condiţiile în care funcţionarul public a produs un folos material necuvenit faţă de o persoană juridică, în formă continuată (5 acte materiale)

 

Procurorii DNA Cluj au verificat contractul de refacere a imobilului în care funcționează Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Licitația a fost câștigată de SC ARTEX SERVICES INTERNATIONAL SRL Bucureşti, iar contractul a fost semat în 25.11.2009 între Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, reprezentată prin director general Crişan Viorica şi contabil şef Taloş Emilia, suspecte în cauză, pe de o parte, și SC ARTEX SERVICES INTERNATIONAL SRL Bucureşti. 

 

S-a stabilit că preţul total al contractului este de 11.000.000 euro (echivalentul a 47.080.000 lei), la care se adaugă TVA 19%, în valoare de 2.090.000 euro (respectiv 8.945.200 lei). Contractul a fost încheiat pentru perioada 25.11.2009-31.07.2011. 

 

Din probele administrate a rezulta că atribuirea execuţiei lucrărilor pentru obiectivul de investiţii ”Amenajare muzeală” s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achiziţiile publice, iar efectuarea de plăţi/cheltuieli de capital, în sumă totală de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investiţii, a fost făcută pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea, sau a fost făcută pentru servicii şi lucrări neexecutate. Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a efectuat plăţi, în trei tranşe, în perioada 23.12.2009 - 29.12.2009, către SC ARTEX SERVICES INTERNATIONAL SRL Bucureşti.

 

Pentru exerciţiul bugetar al anului 2009, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (denumit în continuare MNIT) a avut aprobată iniţial, în bugetul de venituri şi cheltuieli, la articolul bugetar „cheltuieli de capital”, suma de 1.000.000 lei.

 

La datele de 16.07.2009 şi 12.10.2009, suspectele Crişan Viorica şi Taloş Emilia solicitaseră abuziv suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al MNIT, neavând la bază o fundamentare legală a valorii investiţiei solicitate. Ulterior, Crişan Viorica şi Taloş Emilia au semnat şi Nota de fundamentare, la 12.10.2009, identică în conţinut cu referatul de necesitate, ambele având un conţinut general şi fără să furnizeze nici un element cu privire la modul de stabilire al valorii estimate a obiectivului de investiţii”, precizează procurorii DNA Cluj.

 

În baza acestor documente, în perioada octombrie - decembrie 2009, funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, respectiv suspecţii Staicu Mircea Cristian, Bălăuţă Roxana, Grosu Constanţa au aprobat, cu încălcarea prevederilor legale, suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al MNIT, pe anul 2009, cu suma de 7.663.000 lei, în trei tranşe.

 

Fostul director al Muzeului, Ioan Piso, reclama încă din decembrie 2010 faptul că acest contract este penal, dar procurorii nu l-au luat în serios atunci.

 

Citiți AICI ce spunea Ioan Piso.

Comentarii Facebook