Prințul BUGETARILOR din Cluj, ajuns șef peste autostrăzi! Mircea Pop a "căpuşat" toate marile proiecte de infrastructură


Mircea Pop, cunoscut sub numele de prinţul bugetarilor, după ce în declaraţia lui de avere apare că deţine o casă în Italia, alta în centrul Clujului şi o cabană de vis la Băişoara, a ajuns șef peste drumurile și autostrăzile din România. Societatea lui Pop, DP Consult, a proiectat lucrările de consilidare împotriva alunecărilor de teren la centura Cluj Est, lucrări care s-au dovedit a fi ineficiente.

Lista directorilor cu probleme de incompatibilitate care se succed la şefia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, nu se mai termină. Dupa Mihail Başulescu care a stat director la CNADNR doar căteva zile, după care a fost dat afara din cauza faptului că a fost angajat la una dintre firmele milionarului Nelu Iordache, a fost numit un alt director incompatibil, în persoana clujeanului Mircea Pop. Dacă Başulescu a lucrat la vedere cu Nelu Iordache, pe relaţia angajat-patron, Mircea Pop a fost mult mai atent.

Stiri de Cluj vă prezintă şmecheriile folosite de Pop pentru a nu atrage atenţia asupra lui. Până în 2004, Pop a fost consilier al premierului Adrian Năstase pe probleme de autostrăzi. Pentru căteva luni, în perioada respectivă, Mircea Pop a fost numit şi director adjunct la Compania de Autostrăzi.

Mircea Pop la secret până în 2011

După ce s-a retras din viaţa publică a avut grijă să lucreze în domeniul proiectării de drumuri şi autostrăzi prin firma DP Consult, pe care o controla prin persoane interpuse. În 2011, Pop a preferat să lucreze la vedere şi a devenit acţionar la DP Consult, deţinând 51 la sută din acţiuni.


O altă firmă folosită, de data aceasta directă de Pop, se numeşte Via Real SRL. De la această societate Pop, a încasat pentru căteva luni, în cursul anilor 2010 şi 2011 un salariu lunar de 7.000 de lei. Unul dintre clienţii importanţi ai firmei Via Real, deţinută de Mircea Pop, a fost chiar DP Consult. Documentele financiare indică faptul că în anul 2011, Via Real a facturat către DP Consult, lucrări în valoare de 290.000 de lei. Actele financiare ale lui Via Real, indică faptul că în 2011 a avut parteneri de afaceri serioşi cu care a derulat lucrări în valoare de trei milioane de lei.

Regele asfaltului pe relaţie directă cu firma lui Pop

Revenind la DP Consult, societatea lui Mircea Pop, a derulat afaceri importante cu firma Tehnostrade, condusă de regele asfaltului, Dorinel Umbrărescu. Valorea relaţiei contractuale dintre DP Consult şi Tehnostrade este de  1.2 milioane de lei. DP Consult a realizat pentru Umbrărescu proiectarea unui drum naţional reabilitat de firma regelui asfaltului.


Dorinel Umbrărescu este un apropiat al premierului Victor Ponta, societatea Tehnostrade regăsindu-se pe lista firmelor care au sponsorizat generos echipajul de raliu Edwin Keleti-Victor Ponta. Tehnostrade a sponsorizat echipajul cu o maşina de concurs estimată la 502.000 de lei.

Societatea lui Pop a "căpuşat" toate marile proiecte de infrastructură

Practic, societatea lui Mircea Pop a lucrat ca şi subcontractor la toate marile proiecte de infrastructură care se derulează în România.


Un exemplu în acest sens fiind DN 17, care face legătura dintre Transilvania şi Moldova prin pasul Tihuţa. Valoarea totală a investiţiei a fost de aproximativ 500 de milioane de euro. Proiectul a fost realizat de Egis Scetaroute, consultanţa fiind asigurată de societatea Louis Berger iar construcţia, de mai firme, între care Aktor, Colas sau Mochlos SA din Grecia.


Între partenerii lui DP Consult regăsim toate firmele amintite mai sus. De exemplu, Egis Route Scetaroutes Franţa, sucursala Bucureşti a plătit în decursul timpului puţin peste patru milioane de lei pentru serviciile de consultanţă şi proiectare efectuate de DP Consult. Societatea şefului de la CNADNR a mai efectuat pentru Egis Route Scetaroute, şi lucrări consultanţă si proiectare la DN 17, Autostrada Transilvania sau autostrada Arad-Timişoara.


Firma de consultanţă Louis Berger figurează şi ea pe lista partenerilor de afaceri a firmei lui Pop, cu suma de 256.000 de lei, în timp ce marile firme constructoare sunt şi ele prezente, în relaţia financiară cu DP Consult, Aktor Societatea Tehnica - 55.000 de lei sau Mochlos Grecia - 132.000 de lei.

Afaceri pe direct cu CNADNR

DP Consult, firma lui Pop a derulat afaceri şi direct cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pe care o conduce acum. Pe relaţia financiară dintre cele două instituţii, CNADNR figurează cu o plată către DP Consult în valoare de 136.000 de lei.

Mircea Pop nu a putut fi contactat.

Comentarii Facebook