Primăria Turda ÎNVINSĂ în justiție. Trebuie să prezinte public procesele verbale privind lucrările de reparare a drumurilor


Judecătorii de la Tribunalul Cluj obligă Primăria Turda să facă publice procesele verbale de reparare a drumului. De menționat că municipalitatea din Turda a refuzat să facă acest lucru, deși Legea 544/2001, privind liberul acces la informații publice, o obligă. 

Jurnalistul local Horia Hudrea a obținut acum o primă victorie, iar Tribunalul Cluj obligă Primăria Turda să comunice public procesele verbale lunare de constatare a îndeplinirii de către Domeniul Public Turda a sarcinilor contractuale privind serviciul public pentru construirea, modernizarea, exploatarea şi întreţinerea străzilor și drumurilor. 

De asemenea, Primăria Turda este obligată să plătească penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere până la executarea obligaţiei, în condiţiile art. 24 alin. 3 din Legea nr. 554/2004.

Hotărârea este dată în primă instanță în dosarul 2323/117/2021 și poate fi atacată cu recurs în 30 de zile de la comunicare.

Cererea a fost formulată de către jurnalistul Horea Hudrea (Politică și Putere) care a cerut aceste procese verbale pentru a verifica progresul lunar al lucrărilor de reparare a drumurilor. Solicitarea de informații a fost făcută în contextul în care Domeniul Public Turda, companie cu unic acționar municipiul Turda are datorii de circa cinci milioane de lei.  Datoriile companiei publice de la Turda au crescut de la 3,4 milioane lei în 2021 la 4,2 milioane lei în semestrul I al anului 2021. Dintre acestea, 2,1 milioane sunt datorii comerciale, iar 1,6 milioane sunt datorii la bugetul asigurărilor sociale și la bugetul statului. Principalul debitor al firmei este chiar Primăria Turda care nu plătește la timp pentru lucrările efectuate.

Hotărârea 233/2022 a Tribunalului Cluj este foarte importantă deoarece în premieră o instanță de judecată admite că procesele verbale de decontare a lucrărilor de reparare a drumurilor sunt documente publice și nu documente cu caracter intern, așa cum susțin de regulă primăriile.

Repararea și întreținerea drumurilor sunt considerate potrivit legii drept un ”serviciu public” iar organizarea și funcționarea acestuia este reglementată de către OG nr. 71/2002. La atribuirea acestui serviciu public se încheie un contract, cu caiet de sarcini și prevederi speciale de control, descrise de actul normativ. De regulă primăriile preferă să delege acest serviciu public către o firmă subordonată Consiliului Local”, a precizat jurnalistul Horea Hudrea.

Sentința nu este definitivă.

Comentarii Facebook