Primăria n-a soluționat încă problema „suprataxării” temporare la stațiile pentru încărcarea mașinilor electrice, șoferii se revoltă


De la 1 ianuarie 2024, Primăria Cluj-Napoca nu mai oferă gratuitate pentru încărcări la stațiile pentru mașini electrice amplasate în parcările sale. Șoferii clujeni care dețin mașini electrice reclamă de atunci că ar fi taxați suplimentar, deși tariful pentru 10.02 kWh ar fi de 12,40 lei, de pe card le este extrasă suma de 14,88 lei. Autoritățile spun că ulterior banii sunt returnați, nu este clar însă de ce în câteva luni problema tehnică nu a fost rezolvată, mulți șoferi fiind confuzi din cauza situației respective. 

„Vă semnalez o problema descoperită în 10 martie 2024, cu ocazia încărcării mașinii la stația nr. 5 de pe strada Tipografiei. Am selectat cantitatea de energie dorită, respectiv 10 kw, care conform tarifului afișat în aplicație, ar fi trebuit sa fie 12,40 lei. 

Cu toate acestea, în momentul plății, mi s-a retras de pe card suma de 14,88 lei, așadar o diferenta nejustificată de 2,48 lei. Mai mult, în momentul în care încărcarea a ajuns la 96%, s-a oprit complet, astfel încât suma consumată din cea achitata a fost de 11,90 lei. 

Iată cum, fără să miște un deget, doar în urma încărcării mele, cineva a încasat ilegal suma de 2,98 lei. Cum se justifică contabil aceasta diferenta și de ce nu se remediază? În limbaj juridic, aceasta faptă este prevăzută și pedepsită de art. 244 CP”, a semnalat un șofer. 

Amintim că, de la 1 ianuarie 2024, Primăria Cluj-Napoca nu mai oferă gratuitate pentru încărcări la stațiile pentru mașini electrice amplasate în parcările sale. Până la finalul lui 2023, timp de 5 ani, șoferii plăteau doar taxa pentru parcare, nu și pentru încărcare. Acum tariful este de 1,04 lei pe KW fără TVA și de 1,24 de lei KW cu TVA de 19%. Banii vor merge la administrarea parcărilor. Acesta nu include și taxa de parcare.

Cum explică Primăria situația „suprataxării” temporare la stațiile de încărcare a mașinilor electrice? „Avem probleme tehnice”

Conform datelor publicate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, Clujul se află pe locul secund în clasamentul județelor cu cele mai multe mașini electrice înmatriculate, cu 2.415 unități înmatriculate. Din ianuarie 2024 și până în prezent, mai mulți șoferi au semnalat Primăriei problema taxării greșite la stațiile de încărcare a mașinilor electrice. Autoritățile locale precizează că de vină ar fi o problemă tehnică, conform căreia șoferii sunt taxați inițial cu 20% în plus față de tariful afișat. 

Suma inițială este temporar reținută pe durata sesiunii de încărcare, fiind eliberată pe contul utilizatorului imediat după finalizarea sesiunii de încărcare. Însă, notificarea privind eliberarea sumei depinde exclusiv de banca emitentă a cardului. Așadar, mulți șoferi clujeni ajung să creadă că sunt „jecmăniți” la stațiile de încărcare a mașinilor electrice ale Primăriei Cluj. 

e.jpeg

Comentarii Facebook