Președintele Regiunii Transcarpatia (Bukovel) cere scuze turiștilor români șpăguiți de polițiști


Hennadii Moskal, președintele Administrației de Stat a Regiunii Transcarpatia (ASRT), din care face parte și stațiunea Bukovel, își cere scuze de la turiștii români care au căzut victimă polițiștilor șpăgari.

Administrația de Stat a Regiunii Transcarpatia își cere scuze de la cetățenii români care au venit în Ucraina prin Transcarpatia pentru a se odihni la stațiunea de schi Bukovel și au avut de-a face cu extorsiuni masive de bani la posturile de poliție din raioanele Tyachiv și Rahiv.

- Polițiștii îi acostează pe turiștii români, le adresează pretenții nefondate pentru ca în continuare să ceară ”amenzi neoficiale“ (adică mită); fenomenele au căpătat caracter de masă, de aceea au devenit obiectul unor demersuri din partea posturilor consulare ale României către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Ucrainei – a spus Moskal. Despre cazurile de extorcare de bani de către polițiștii din Transcarpatia a fost informată conducerea MAE al Ucrainei, se întreprind măsuri speciale de investigații, iar vinovații vor fi aduși în fața justiției.

- Noi, în calitate de organ al puterii executive centrale, facem tot posibilul pentru ca asemenea incidente dezagreabile, care compromit regiunea noastră, să fie stopate. Cu toate acestea, în caz că ele se vor repeta, ne adresăm către turiștii români cu apelul să comunice la unitatea de serviciu a Departamentului Poliției Naționale din Transcarpatia la numerele de telefon: +38 (0312) 61-45-70, 61-59-85, să anunțe despre cazurile de extorcare de bani la telefoanele de asistență ale MAI: 0-800-50-02-02 (gratuit în Ucraina), la secția de securitate internă a Departamentului Poliției Naționale a Ucrainei din regiunea Transcaraptia +38 (0312 ) 695-535, precum și la adresa mea de e-mail: info@moskal.in.ua”, a informat la Centrul de presă al ASRT.

Consulatul României la Solotvino consideră că autoritățile ucrainene au luat măsuri pentru prevenirea și eradicarea abuzurilor cărora au fost supuși unii cetățeni români.

Reprezentanții Bukovel România păstrează recomandările pentru turiștii români: 

- să nu consume alcool atunci când conduc şi să păstreze o atitudine condescendentă în relaţia cu reprezentanţii autorităţilor ucrainene;

- să verifice starea tehnică a autoturismului înainte de a pleca la drum (lumini de poziție, semnalizare, frâne etc.);

- să-şi păstreze calmul şi să solicite poliţiştilor ucraineni care își depășesc atribuțiile să se identifice (nume, numărul insignei sau al legitimaţiei) și să anunțe abuzurile la numerele de telefon indicate în mesajul președintelui ASRT;

- să informeze în scris la adresa solotvino@mae.ro Consulatul României la Solotvino în privinţa eventualelor incidente, furnizând elementele de identificare ale reprezentanţilor autorităţilor locale implicaţi în acestea pentru a putea contribui astfel la clarificarea aspectelor semnalate. 

Pentru cazuri deosebite, în care cetățenii români sunt arestați, reținuți sau răniți într-un accident, aceștia se pot adresa Consulatului la numărul de telefon de urgență +380 68 2140918.

Comentarii Facebook