Preotul din Bucea, Huedin, da credite si isi executa silit enoriasii care nu pot plati


Preotul Mircea Dejeu, din comuna Bucea, Huedin, conduce doua institutii nebancare prin care le da credite enoriasilor, cu dobanzi de 14%, iar apoi ii executa daca nu pot returna sumele.

Acesta este cazul unui barbat din Huedin, care a luat, in 2011, un credit de 30.000 de lei, pentru nunta fiului sau, din care a primit numai 20.000 de lei, dar nu a mai putut sa achite ratele la timp si acum este la un pas sa isi piarda casa.

"Din cei 20.000 de lei primiti, barbatul a returnat 18.000 - 19.000 de lei, dar, pentru ca a avut intarzieri, preotul i-a pus penalitati. Asa s-a ajuns in situatia ca i s-a recunoscut numai suma de 10.000 de lei ca fiind returnata, restul fiind considerate penalitati. Preotul ce a facut: l-a pus pe om sa semneze un nou contract de CAR, in care a scris ca a achitat el diferenta si i-a pus sechestru pe locuinta de sute de mii de lei", a spus Mircea Radu, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj, care a primit o plangere de la barbatul din Huedin.

Actiunea preotului Mircea Dejeu a fost blocata de inspectorii clujeni, care au demonstrat ca este total nelegala.

In luna februarie 2012, surpriza. Preotul din Bucea nu a renuntat la intentiile sale si a revenit cu o cerere, obtinand executarea silita a barbatului, caruia i-a pus si poprire pe pensie. "Am aflat ca i-a pus sechestru pe casa si i-a scos-o la licitatie, dar i-a pus si poprire pe pensie, astfel ca in fiecare luna ii retrage suma de 900 de lei. Nu poti sa ii scoti si casa la licitatie si sa ii pui si poprire pe pensie. La fel a fost ilegal si prima data cand a vrut sa faca acest lucru, pentru ca nu avea dreptul sa scoata casa la licitatie", a mai spus Mircea Radu, pentru Stiri de Cluj.

Preotul Mircea Dejeu este presedintele CAR Concordia Huedin si al Institutiei Financiara Nebancare (IFN) Concordia Huedin. "Ei dau credite, dar au dobanzi destul de mari, de 14%. Multi oameni sunt nemultumiti, dar pentru ca e preotul lor si cine stie ce le poate face, nu reclama acest lucru", a mai spus Mircea Radu.


Preotul Mircea Dejeu a declarat ca datoriile trebuie platite. "Moral nu este, dar sunt zeci de cazuri cu datorii. Spuneti-mi, ce solutii ati avea? Nu era singurul. Este o cooperative mica si daca nu incercam sa recuperam restantele inseamna ca se inchide firma. Eu am fost membru fondator acum 10 ani la acea cooperativa. Eu de fapt nu ma pricep nici la dobanzi nici la date, nu decid singur daca cineva sa fie executat sau nu", a declarat preotul, citat de stirileprotv.ro.

 

Conducerea Mitropoliei Clujului a anuntat ca in acest caz va fi facuta o ancheta.

 

Foto: protv.ro

Comentarii Facebook