PREMIERĂ MONDIALĂ LA CLUJ: Prima operaţie de micşorare de rinichi pentru o fetiţă de 6 ani. UPDATE: Operaţia s-a terminat cu bine

 

Prima operaţie la nivel mondial de micşorare de rinichi are loc la Cluj-Napoca şi este adresată unui copil de 6 ani cu insuficienţă renală decompensată. Operaţia va dura 4 ore şi a început la ora 12:00.

"Operaţia este făcută unui copil de 6 ani care are insuficienţă renală decompensată şi care o duce foarte greu cu metodele de substituţie a funcţiei renale pe care le avem la dispoziţie. Copilul ne-a fost trimis de la Bucureşti de conferenţiarul Chiriac Ababei care lucrează la Spitalul Fundeni şi la Clinica Regina Maria", a spus şeful Institutului Clinic de Urologie şi si Transplant Renal Cluj Mihai Lucan.


Metoda prin care este posibilă această operaţie este una complicată: "această operaţie în care rinichiul mamei în caest caz este redus la dimensiunile la care sistemul cardiovascular al copilului poate să pună în funcţiune nu se face nicăieri în altă parte în lume. Se face numai la noi. Mă mir cum de nu ni se adresează mai multe cazuri. Noi nu avem voie să intrăm în operaţie dacă nu avem 60% şanse, dar şansele astea le hotărăşte chirurgul, el le forţează. În primul rând operaţia ridică probleme din punct de vedere al dimensiunilor între vasele rinichiului de la copil şi vasele rinichiului mamei.


Operaţia este foarte grea şi riscantă. Este riscantă în primul rând pentru copil şi în al doilea rând pentru mine. Riscul meu nu-l iau în considerare pentru că este important să încercăm să ajutăm acest copil disperat", a mai spus prof. dr. Lucan.

 

Şeful Institutului Clinic de Urologie şi si Transplant Renal Cluj, Mihai Lucan a mai precizat că fetiţa în vârstă de 6 ani suferă de această boală de la puţin timp după naştere.

 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

UPDATE 16:30

 

Operaţia s-a terminat cu bine, fetiţa dar şi mama acesteia fiind în afara oricărui pericol.

 

 

 

 

Comentarii Facebook