Prefectul Vușcan, audiat la Parchetul Militar despre accidentul aviatic de la Cluj

 

Prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, a fost audiat, miercuri, 26 februarie, la Parchetul MIlitar Cluj în cazul accidetului aviatic din comuna Horea, la granița dintre județele Cluj și Alba.

 

Mă aşteptam să fiu audiat, au fost audiaţi şi prefectul de Alba, de Bihor. Este un lucru normal, am prezentat lucrurile în ordine cronologică unui procuror de la Parchetul Militar”, a spus Vuşcan, citat de mediafax.ro.

 

Răniții din accidentul aviatic de luni seara au fost găsiți după 6 ore de căutări, dar nu de către ISU, Jandarmerie sau Salvamont, ci de către moții din comuna Horea. Coordonarea prefectului Vușcan a fost criticată.

 

Prefectul și-a făcut apariția în zona localității Poiana Horea, lângă pădurea Ursoaia, luni seara, în jurul orei 20.00. ”Avea un pliant turistic în mână și stabilea zonele în care trebuie să mergem”, ne-a relatat un localnic.

 

Surse din cadrul Serviciului Public de Salvamont Cluj au precizat că au fost carențe în coordonarea căutărilor. 

 

În jurul orei 20.30 - 21.00, noi eram la Poiana Horea, la Pasul Ursoaia, și prefectul Gheorghe Vușcan ne-a transmis să ne deplasăm spre Crucea Iancului, din Mărișel, pentru că cei din avion au spus că au văzut o pistă de schi. Această zonă este în partea opusă zonei în care s-a prăbușit avionul, la circa 35 - 40 de kilometri distanță”, a precizat sursa citată.

 

Prefectul Gheorghe Vușcan s-a ghidat pe o hartă de pe un pliant turistic de la o pensiune. O hartă similară avea și șeful ISU Cluj, Dorin Ungur.

 

În realitate, ISU Cluj știa că mai este și o altă pistă de schi, în zona Dârlești, în apropiere de Vârful Petreasa, unde a fost găsit avionul.

 

Prefectul Gheorghe Vușca, probabil, a ignorat aceste informații mai ales că lângă el era și colonelul Dorin Ungur, șeful ISU Cluj, care ar fi trebuit să fie la curent cu întreaga zonă și să evite risipirea eforturilor umane. După ce a vorbit cu presa în cursul serii de luni, 20 ianuarie, prefectul Gheorghe Vușcan, cel care coordona căutările, nu a mai făcut nicio declarație.

 

Luni seara el a fost nemulțumit de modul în care decurg căutările. ”Primim tot informaţii controversate și preferăm să stăm pe drumul principal. Așteptăm să vină cineva și să rezolve problema, dar noi suntem mulți și putem să o luăm pe o potecă și să mergem”, a tunat Gheorghe Vuşcan, nemulțumit că se știa de avionul picat de la ora 16.16, dar până la ora 20.00 nu a fost găsit.

 

După ce răniții au fost găsiți, prefectul a spus că aceștia au avut noroc cu localnicii, ”altfel puteau să moară. Acești oameni s-au născut a doua oară. Zona este greu accesibilă, fără semnal. Supărarea mea, inițială, a fost că toată lumea stătea inertă”, a afirmat Gheorghe Vuşcan, care a mai spus că și el a fost la un pas să moară deoarece tractorul care îl transporta era să se răstoarne.

Comentarii Facebook