Povestea lui Walter Ghidibaca, clujeanul care glumit în Aeroport că are o bombă! Rușii l-au ținut 8 luni în lagăr

 

Povestea amenințării cu bombă de miercuri, 26 iulie, de la Aeroportul Internațional Cluj, pare copiată după cea a lui Walter Ghidibaca, un regizor clujean care a stat 8 luni într-un lagăr rusesc pentru o ”glumă”, spune el.

 

Walter Ghidibaca fusese plecat în 2006 în Rusia, pentru a filma un documentar la bordul unei Dacii din 1984, iar la întoarcere a fost arestat. 

 

Alertă pe Aeroportul Cluj. Un pasager a afirmat că are o bombă în bagajul de cabină!

 

Pe când ma intorceam in tara e adevarat ca ma aflam in stare de ebrietate. Intilnisem un baiat rus in aeroportul din Moscova unde aveam de asteptat 18 ore pina la cursa mea si am zis sa mergem sa bem ceva, pentru ca-ti dai seama cit aveam de stat", explica Walter, mentionând ca distanta dintre aeroport si hotel depasea 40 de kilometri.

 

Eram si foarte obosit cind s-a intimplat ce s-a intimplat. Pe cind am ajuns la poarta, nici nu mai stiam daca eram la cea buna sau nu, mi-am asezat bagajul linga mine. Mai aveam de luat si o geanta de undeva din spate si chiar nu ma gindeam la ce se putea intimpla. La un moment dat, a venit un oficial de acolo si bagajul meu s-a rasturnat. E drept, arata mai ciudat.

 

Aveam acolo si trepiedul, si cortul si totul era infasurat cu nailon si probabil ca a trezit banuieli. A venit omul ala si m-a intrebat ce am in geanta. Nici n-am inteles bine ce mi-a zis, asa ca m-a intrebat din nou ce am in geanta. La care i-am raspuns ca nu am o bomba. S-a uitat la mine si m-a rugat sa ma duc cu el. Au mai venit oameni si mi-au rascolit prin bagaj.

 

Am crezut ca se uita si ca ma lasa sa prind urmatoarea cursa spre casa. A doua zi au venit si mi-au spus ca ma fac vinovat de articolul 27 din codul lor penal, de raspindire cu bunastiinta de informatii false”, a povestit Walter experiența din 11 august 2006, conform Hotnews.ro, care a citat un articol din Monitorul de Cluj scris de Andi Deszler.

 

In mod normal, pentru acuzatia asta poti primi amenda de la 50 de dolari, cam un salariu mediu acolo, si amenda poate sa ajunga pina pe la 9.000 de dolari, cam 100 de salarii de-ale lor. Cazul meu a facut atita vilva pentru ca inainte cu o zi de retinerea mea s-au operat alte arestari la Londra pe aceeasi tema.

 

Le-am spus ca eu am vazut asa ceva la televizor in Romania si ei mi-au spus ca acolo e o stare continua de alerta si ca aceste lucruri chiar se intimpla”, a mai povestit freelancerul clujean. Dupa 4 luni de detentie in arestul Politiei din Moscova, au urmat alte 4 luni intr-un lagar de munca.

 

Lagarul de munca de la Vladimir seamana cu orice alta inchisoare din Romania, potrivit clujeanului. ”Eram in total vreo 4 straini inchisi acolo si, intr-adevar, noi n-am fost supusi acelorasi reguli precum restul persoanelor de acolo. Au existat discutii cu privire la faptul ca nu putem comunica pe acolo pentru ca nu stiam bine limba.

 

Iti spun ca am fost nevoit sa invat ruseste dintr-un dictionar ruso-englez. Mi-a fost foarte greu sa ma adaptez, mai ales ca in inchisoare nu se vorbea limba din dictionar, intelegeam foarte greu ce mi se spune, dar pina la urma am fost nevoit sa invat limba. Exista si acolo, bineinteles, un sistem ierarhic de penitenciar, erau din aia mari si tari si erau restul.

 

Singurul incident s-a petrecut o data la baie cind mi-am confundat periuta de dinti cu una a altui detinut. A venit la mine si mi-a dat cu periuta in cap si mi-a zis ca aia e a lui. In rest, nu au fost incidente", explica acesta.

 

Walter Ghidibaca a fost condamnat la 8 luni de închisoare în Rusia. 

Comentarii Facebook