Petre Sbârcea, fostul director și dirijor al Operei Naționale Cluj s-a stins din viață la 89 de ani


Petre Sbârcea era Cetățean de Onoare al Municipiilor Cluj-Napoca și Sibiu și a fost decorat de către președintele României în grad de cavaler al Ordinului Național „Serviciul credincios”.

Anunțul a fost făcut de către colegii săi de la Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Ne este greu să găsim cuvinte potrivite acum, la aflarea veștii că o personalitate dragă, maestrul PETRE SB RCEA, a plecat pentru totdeauna. O pierdere de neînlocuit!

Născut în 1932 la Segarcea, județul Dolj, viitorul profesional al dirijorului Petre Sbârcea avea să fie unul răsunător. Personalitate reprezentativă a vieții muzicale românești, acesta a fost un maestru al baghetei dirijorale. Regăsindu-se printre apreciaţii discipoli ai lui Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan, la rândul său maestrul lasă în urma sa discipoli muzicieni, astăzi personalități în domeniu, printre care Vladimir Lungu, Gabriel Bebeșelea, József Horváth și Traian Ichim.

Dirijor și director al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (dirijor între 1957-1976, respectiv director în perioada 1991-2000), cel mai longeviv manager din istoria instituției noastre, Petre Sbârcea a fost, de asemenea, dirijor și director al Filarmonicii de Stat din Sibiu (1976-1990). A fost cel care a dirijat primul turneu al filarmonicii sibiene, în 1981, în Corsica, cu ocazia inaugurării Operei din Bastia.

A fost răsplătit de-a lungul timpului cu numeroase distincții, între care Medalia „Mascagni” (Italia), Ordinul „Meritul Cultural” al României, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” și al Universității „Babeș-Bolyai”. De asemenea, Petre Sbârcea a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiilor Cluj-Napoca și Sibiu și a fost decorat de către Președintele României în grad de cavaler al Ordinului Național „Serviciul credincios”.

Toate acestea și multe alte realizări fac ca trecerea în neființă a marelui artist să lase un gol de neînlocuit în tezaurul muzical național și internațional. Vă mulțumim, Maestre, pentru tot ceea ce ne-ați dăruit. Vă vom păstra în inimile noastre și veți rămâne mereu un nume important pentru instituția noastră și pentru întreaga viață muzicală românească”, au transmis aceștia.


Comentarii Facebook