Miercuri 28 Septembrie

Petiție de interzicere a EXPOZIȚIEI de corpuri umane de la Cluj. Ce REPLICĂ au organizatorii

 

O petiție online cere interzicerea expoziției de corpuri umane de la Cluj, jupuite de piele, cu țesuturile și organele interne expuse, pe motiv că rămășițele umane ale celor decedați nu sunt tratate cu respect. 

 

Întrucât în perioada 17 iulie – 31 octombrie 2015 Iulius Mall Cluj găzduiește expoziția „OUR BODY: Universul Interior”, expoziţie ce include peste 200 de exponate, corpuri umane care majoritatea provin din Republica Populară Chineză, conservate prin tehnica plastinării.

 

Întrucât expoziția prezintă corpuri umane reale, în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu țesuturile și organele interne expuse. 

 

Întrucât expoziția contravine credințelor tradiționale ale poporului român și respectului datorat morților ce impun un comportament decent față de corpul defunctului și organizarea de funeralii.

 

Întrucât expunerea organelor și țesuturilor decedaților, precum și a corpurilor lor jupuite de piele, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, nu denotă faptul că rămășițele lumești ale celor decedați sunt tratate cu respectul cuvenit.

 

Întrucât expunerea cadavrelor în cadrul expoziției „OUR BODY: Universul Interior” contravine legii civile române care consacră respectul datorat persoanei şi după decesul său (art. 78-81 Cod civil) și care reglementează condițiile speciale în care se poate realiza prelevarea de organe, ţesuturi şi celule umane, de la persoanele decedate (Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi tesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii – Titlul VI).

 

Întrucât de pe urma expunerii cadavrelor în cadrul expoziției „OUR BODY: Universul Interior” , proprietarii acestora obțin profit.

 

Întrucât multe organizatii non-guvernamentale acuză faptul că trupurile expuse în asemenea expoziții ar putea aparține prizonierilor executați în închisorile chineze.

 

Întrucât organismele expuse provin din China, o țară condusă de un regim totalitar, cunoscut pentru încălcălcări grave ale drepturilor omului, precum tortură, tratamente inumane sau degradante folosite în mod obișnuit în sistemul de detenție chinez, persecuții politice și religioase și chiar trafic de organe umane de la prizonieri de conștiință aflați în închisorile chineze, în special practicanți Falun Gong – documentate pe larg în rapoartele internaționale.

 

Întrucât organizatorii nu au furnizat NICIODATĂ informaţii despre modul în care au murit cei expuși: identitatea sau vârsta lor.

 

Întrucât o expoziție având același nume, organizată de aceeași companie, a fost închisă în Franța prin ordin judecătoresc, pentru tratament indecent al cadavrelor. Judecătorul a cerut chiar confiscarea cadavrelor pentru îngroparea lor. Chiar dacă scopul este educațional, cum legea franceză este extrem de asemănătoare cu cea a noastră, de ce nu s-ar aplica și la noi aceeași motivație?”, solicită în petiție Ancuta Ciubotaru.

 

Organizatorii expoziției susțin că ”Informațiile prezentate de inițiatorii campaniei sunt sunt vagi și nedocumentate”.

 

Redăm mai jos, integral, poziția organizatorilor expoziției.

 

În goana după senzațional, nenumărate articole au reluat în mod eronat afirmația că trupurile expuse aparțin prizonierilor din închisorile chineze, iar această petiție face același lucru. Scopul nostru principal este educația. Expoziția „OUR BODY: Universul Interior” a traversat până acum peste 30 de țări și a fost văzută de peste 50 de milioane de vizitatori din întreaga lume, iar în 10 zile de când s-a deschis la Cluj a avut peste 3000 vizitatori de toate vârstele, români și străini. Reluăm mai jos câteva din reacțiile vizitatorilor din ultimele zile:

 

„Fascinant! O lecție vie de anatomie care te face să pricepi complexitatea corpului uman ca pe un sistem inimaginabil de conceput de mintea umană” •„Cea mai scurtă și comprehensivă lecție de anatomie pentru mine.” • „Nu cred că există cuvinte să vă explic bucuria cu care am venit aici. Mulțumesc!” • „Cel mai bun manual de anatomie! Turul expoziției trebuie introdus în orele de studiu de la liceu sau gimnaziu” •  „Extremely interesting. I`d learned about the body systems at school, but I never got to view them up close until now. It`s an amazing experience. It`s something I would recommand to everyone.” •„A fost foarte captivant să parcurg acest labirint al corpului uman, fascinându-mă fiecare detaliu pe care nu l-aș fi observat cu atâta minuțiozitate în manualul de anatomie.”

 

„OUR BODY: Universul Interior” este un proiect științific și educațional dezvoltat de Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong. Specimenele prezentate în expoziție au fost furnizate de diferite universități și școli medicale acreditate, instituții medicale și centre de cercetare din China, cu scopul de a promova cercetarea în medicină și învățământ. Sursa de proveniență a specimenelor care se folosesc în studiul anatomiei o reprezintă donațiile (prin testament sau de către rude), în conformitate cu legislația chineză, către universitățile și școlile medicale acreditate. În China, toți donatorii – sau membrii de familie apropiați – iau la cunoștiință că donațiile vor fi utilizate pentru cercetare și li se garantează că toate informațiile personale vor fi tratate confidențial. Decesul tuturor specimenelor anatomice primite de la toate universitățile de medicină a survenit din cauze naturale, facând imposibilă teoria ca ele să fi aparținut unor prizonieri executați. Corpurile umane prezentate în cadrul expoziției au fost individual examinate în Statele Unite de un medic legist , care a  constatat că moartea a survenit din cauze naturale și eliminând astfel orice posibilitate ca oricare corp expus în cadrul Expoziției „OUR BODY: Universul Interior” să fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortură, executarea sau orice altă lovitură violentă” spune Heidi Pinchal.

 

„Indiferent cum arătăm în exterior, dacă dăm jos acel exterior și renunțăm la orice prejudecăți care țin de rasă, atunci vom descoperi că în interior toți suntem la fel. Fiecare dintre aceste specimene va exista în preajma noastră pentru mulți ani de acum înainte și în continuare milioane de oameni vor învăța mai multe despre corpul lor, datorită acestor exponate. Școlile de medicină utilizeaza cadavre adevărate pentru studiul anatomic care au o durată scurtă de folosință. Pot învăța 20, poate 30 de persoane pe ele, pe când un specimen tratat prin impregnare polimerică poate educa 6 milioane de oameni. Impregnarea polimerică este o metodă unică prin care apa și grăsimile din organism sunt înlocuite cu materiale plastice reactive. Polimerul plastic este inițial flexibil, ceea ce permite specimenelor să fie plasate în poziții ”de zi cu zi” și apoi se întărește după ce este infuzat. Organele sunt identice cu starea lor de conservare până la nivel microscopic. Procesul de transformare a unui întreg organism uman poate dura câteodată și mai mult de un an. Toate exponatele sunt tratate cu deosebită grijă și respect” mai adaugă Heidi Pinchal.

 

În 2013, o asociație non-guvernamentală a acționat în judecată organizatorii și producătorii unei expoziții anatomice similare (Expoziția The Human Body / Muzeul „Antipa” / București), cerând închiderea sa pentru că ar reprezenta o gravă atingere adusă respectului datorat persoanei după decesul acesteia și ar contraveni legii române în vigoare prin: modul de expunere; tratamentul aplicat corpurilor umane prin tehnica plastinației; faptul că corpurile umane neînsuflețite sunt folosite pentru a genera profit; faptul că organizatorii nu au prezentat niciun fel de documente cu privire la cadavrele expuse; posibilitatea ca trupurile umane expuse să fi aparţinut unor persoane încarcerate în sistemul de detenție din China, deținuți executați ori prizonieri de conștiință persecutați de regimul comunist chinez. Toate documentele solicitate au fost prezentate de organizatorii și producătorii expoziției Human Body în instanță, iar justiția română a decis, prin decizie finală și irevocabilă, că acuzațiile sunt neîntemeiate”.

Comentarii Facebook