Joi 2 Februarie

Percheziții în Cluj și Alba la o grupare care a dus 300 de migranți în Anglia


Procurorii DIICOT au făcut 18 percheziții în Cluj și Alba la o grupare care duce migranți în Anglia. Prejudiciul este de 400.000 de lire sterline. 

În cauză există suspiciunea rezonabilă cu privire la faptul că, începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracțional organizat, din cetățeni români și străini, care au acționat în mod coordonat, în ceea privește trecerea migranților, majoritatea  kurzi și iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franța (la Calais), Belgia și Olanda (la Rotterdam).

În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018,  rețeaua, formată din peste 60 de persoane, a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia.

Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două ramuri.

În ceea ce privește ramura românească a grupării infracționale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetățean român, în varstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata și organizarea trecerii migranților cu șoferi români.

În ce privește ramura grupării care se află în Anglia, investigațiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetățean de origine kurdă și se ocupa de recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și în Franța.

Din investigațiile efectuate a rezultat faptul că, suma de aproximativ 407.000 lire sterline a tranzitat între Anglia și România în cadrul acestei rețele.

În urma efectuării perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost ridicate telefoane mobile și alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o pușcă cu aer comprimat (supusă autorizării), arme albe, înscrisuri și peste 80.000 de euro.

La sediile DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj și DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, urmează sa fie aduse, în vederea audierii, un număr de 10 de persoane.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, prin indisponibilizarea unor autoturisme.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust. La acțiune au participat și reprezentanți Europol.

În cursul zilei de miercuri, persoanele depistate vor fi prezentate magistraților, pentru dispunerea unor măsuri preventive.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale.

Acțiunea din România a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul IPJ Cluj și IPJ Alba, precum și cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi din Cluj - Napoca și Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba Iulia.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj și Serviciul Teritorial Alba împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj – Napoca și BCCO Alba Iulia, au efectuat, simultan cu omologii francezi, un număr de 18 de percheziții domiciliare pe raza județelor Cluj și Alba, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți și spălare de bani.


Comentarii Facebook