Miercuri 7 Decembrie

Patru pofesori si 16 elevi, trimisi in judecata in dosarul "Mita la Bac" de la Cluj


20 de persoane, intre care 4 profesori si 16 elevi, au fost trimise in judecata de procurorii DNA Cluj in dosarul "Mita la Bac". Profesorii au strans de le 42 de elevi 14.000 de euro pentru a-i ajuta sa ia examenul.

Cei patru profesori au fost arestati de anchetatori si sunt acuzati de luare de mita, trafic de influenta si fals in inscrisuri oficiale.

Intre cei implicati sunt Ilie Cornoiu, presedintele comisiei de Bacalaureat de la Grupul Scolar "Alexandru Borza", Ioan Rus, directorul Grupului Scolar "Alexandru Borza", Ioan Vaidahazan, directorul adjunct al Colegiului "Edmond Nicolau", si Dorel Avram, directorul Scolii particulare "Didactica Nova".

Acestia au cerut banii de la cei 42 de elevi, promitand ca vor inlocui lucrarile la Limba Romana cu altele trase la un xerox color. Pentru acest "serviciu", cei patru profesori au primit de la fiecare candidat intre 400 si 1.300 de euro.

Dupa examen, cei patru profesori au distrus lucrarile scrise initial si le-au inlocuit cu cele trase la xerox si care contineau raspunsurile corecte.

Alaturi de profesori, procurorii DNA Cluj au trimis in judecata si 16 elevi sub acuzatia de cumparare de influenta.

Dorel Avram este invinuit ca a cerut si primit de la doi tineri sume ce au ajuns si la 900 de euro. De asemenea, Ioan Rus, directorul Grupului Scolar "Alexandru Borza", a cerut de la mai multi parinti cate 1.000 si 1.300 de euro pentru a-i ajuta pe copiii acestora sa promoveze examenul la Limba Romana. In total, profesorul a incasat circa 10.600 de euro, bani pe care i-a impartit cu Ilie Cornoiu, presedintele comisiei de Bacalaureat, si cu Ioan Vaidahazan.

Ioan Rus si Ioan Vaidahazan au fost arestati in 14 iulie, iar Ilie Cornoiu la finalul lunii august.

Frauda comisa de cei patru profesori a fost semnalata in momentul in care lucrarile erau corectate si s-a observat o similitudine in modul de scriere. Toate lucrarile au fost oprite si verificate, iesind la iveala aceasta "schema" pusa la cale de cei patru.

Comentarii Facebook