Duminica 28 Aprilie

Patroana unui renumit local din Cluj, pusă la încercare de un client român. A chemat Poliția acuzând-o de un presupus dispreț etnic


Márkos Tünde, patroana unui cunoscut local de pe strada Universității, a relatat o întâmplare greu de înțeles pentru „Clujul multicultural” al zilelor noastre. În localul pe care îl administrează aceasta a fost acuzată de un client recalcitrant că l-ar fi tratat cu dispreț pentru că el e român, iar ea e de etnie maghiară. Bărbatul chiar a chemat Poliția după ce a făcut un scandal în urma căruia patroana a fost nevoită să-l dea afară. 

„În abisurile insomniei mele, (Insomnia Café&Bistro) străbătând decenii, rareori au pășit indivizi pe care nu îi doream să îi revăd nici în coșmarul cel mai întunecat. Erau acei rătăciți lipsiți de respect față de oricine și orice, inclusiv față de propria lor ființă. Din fericire, puțini erau aceștia, și, desigur, li s-a interzis accesul în locație. 

Printre ei, se afla unul care pare incapabil să recunoască întinderea răului săvârșit. An de an, revine . Ieri seară, a apărut din nou. Cu o disperare palpabilă de a mă impresiona prin schimbări iluzorii, a eșuat lamentabil. Observând că nu are șanse să rămână, a izbucnit în acuzații etnice, subestimându-mă pe criterii absurde. 

Într-o atmosferă cu o masă de clienți români fideli, ironia situației a devenit evidentă. Am reflectat asupra absurdului polarizării dintre unguri și români. În cele din urmă, am apelat la securitate, iar el a chemat poliția, acuzând un presupus dispreț al unui ungur(??) față de români. Scenele absurde s-au desfășurat, iar polițista îmi spunea: "Lasă, doamnă, când un român(??) rămâne fără replică, recurge la stereotipuri de gen." Astfel se desfășoară uneori "conflictele interetnice" în țara mea, unde absurdul și umorul se intersectează într-un tablou tragicomic. A magyar román "konfliktus" margójára!”, a relatat Márkos Tünde. 

Comentarii Facebook