Miercuri 8 Februarie

Partidele politice din Cluj sprijină Capitala Europeană a Tineretului 2015

 

Reprezentanții clujeni a cinci partide politice din România au semnat un protocol de colaborare privind susținerea proiectului „Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului”, alături de reprezentanții Federației SHARE Cluj-Napoca.

 

Semnarea protocolului de colaborare între partidele politice și Federația SHARE Cluj-Napoca vine ca urmare a solicitării tinerilor care coordonează proiectul ”Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului”, dar și a dorinței de implicare manifestată de formațiunile politice.

 

Federația SHARE Cluj-Napoca, în calitate de entitate responsabilă de implementarea programului, face apel la toate partidele politice pentru a înțelege și a-și asuma acest proiect ca o inițiativă comună prioritară”, se arată în preambulul protocolului. Partidul Conservator, Partidul Național Liberal, Partidul Popular Maghiar Din Transilvania - Erdélyi Magyar Néppárt, Partidul Social Democrat și Uniunea Democrată Maghiară Din România - Romániai Magyar Demokrata Szövetség sunt formațiunile care au ales să își manifeste susținerea față de proiectul de interes național ”Cluj 2015”, prin semnarea protocolului de colaborare.

 

Acest demers practic oficializează colaborările pe care le avem deja, însă sper să reprezinte și un imbold pentru implicare mai puternică a tuturor. Titlul de Capitală Europeană a Tineretului este al fiecărui clujean, iar astfel, dorim să arătăm încă o dată că este necesar un efort comun pentru a duce la bun sfârșit acest proiect extrem de important pentru tineri și pentru comunitatea clujeană”, a declarat Vlad Pop, președinte al Federației SHARE Cluj-Napoca.

 

Cred că este foarte important să punctăm în cazul acesta că Partidul Conservator va aduce un aport impregnant și va răspunde cu mândrie acestui protocol deoarece considerăm că a aduce aportul nostru la nivel local în legătură cu tinerii, este un lucru benefic și important. De asemenea am dorit să vă spun un gând personal, salut faptul că am ajuns în acest punct, în acest proiect și suntem mândri că suntem clujeni, ardeleni, români și ceea ce facem este pentru binele nostru și al celor care vin după noi”, a declarat Adrian Marius Fediuc - Secretar General Partidul Conservator.

 

Aș dori să vă spun foarte sincer că acest protocol este un lucru foarte bun care se întâmplă, însă poate fi și mai bun, poate deveni cu adevărat bun dacă va avea mai multe finalități practice. Vă asigur în numele meu și al colegilor mei din partid că veți avea toată susținerea atât în planul administrației locale, cât și în sfera parlamentară. Succes pentru celelalte 250 de zile care au mai rămas. Sunt importante”, a spus și Alexandru Coroian - Prim-vicepreședinte Partidul Național Liberal.

 

Vreau să vă spun că mie această întâlnire îmi vine ca o mănușă. Eu în timpul liber, când nu sunt deputat în Comisia de Învățământ, Tineret și Sport, sunt Prorector pe probleme studențești, o funcție care îmi place și recunosc, nu numai că îmi place, dar sunt conștient, ca orice clujean, că cel mai important segment, în orașul nostru este reprezentat de tineri și de univerisitate. De aceea vă felicit pentru tot ceea ce ați făcut până acum. Felicit această inițiativă și vă asigur că la Cluj întotdeauna, indiferent de orientările politice, când a fost vorba de proiecte majore toate partidele politice au dat mâna”, a afirmat Adrian Oros - Prim-vicepreședinte Partidul Național Liberal.

 

PPMT-ul salută în sfârșit posibilitatea semnării acestui protocol. Am așteptat oportunitatea să ne așezăm la masă cu toate celelalte partide mari. Capitala Europeană a Tineretului înseamnă nu numai o oportunitate pentru tinerii din Cluj, din Ardeal, ci înseamnă și o răspundere. Noi, prin organizația noastră de tineret, vom face tot ce este posibil pentru ca acest proiect, în următoarele 250 de zile care au mai rămas, să fie un succes” - Jenő MÁTIS - Vicepreședinte Partidul Popular Maghiar Din Transilvania - Erdélyi Magyar Néppárt .

 

Ați reușit un lucru extraordinar, partidele politice să stea la aceași masă și să susțină un proiect, lăsând la o parte imaginea și declarațiile politice. Vă felicit pentru efortul mare pe care voi îl faceți. Vă puteți baza pe suportul tinerilor din organizațiile noastre politice. Să ne îndreptăm energia înspre proiecte care aduc prosperitate orașului și spre alte lucruri care ne aduc mândria că noi suntem români și clujeni. De aceea eu tot timpul îmi salut colegii cu „să ai o zi faină” pentru că e mai semnificativ”, a precizat și Aurelia Cristea - președinte Partidul Social Democrat. 

 

Din câte știu, foarte multe asociații, unde sunt tineri maghiari colaborează foarte bine în cadrul acestui proiect. Atunci când în 2004 am început activitatea de deputat, am văzut o diferență între percepția din București și percepția din Cluj. La Cluj se spune „spor la treabă”, iar la București „servici ușor”. Eu vă spun așa, spor la treabă și aveți toată susținerea noastră”, a spus și András Levente Máté - Uniunea Democrată Maghiară Din România - Romániai Magyar Demokrata

 

Pe lângă valoarea simbolică, protocolul prevede și angajamente clare pentru semnatari.

 

Partidele politice se angajează:

 

- să ofere susținere la nivel local, național și internațional prin sprijinirea şi promovarea inițiativelor dezvoltate și a activitătilor desfășurate sub egida Capitalei Europene a Tineretului 2015;

- să se implice direct în programul Capitalei Europene a Tineretului 2015 prin: desemnarea unui reprezentant, din partea fiecărui partid politic, care să își asume statutul de ambasador în cadrul federației, cu scopul stabilirii unei comunicări eficiente cu aceasta; facilitarea organizării evenimentelor propuse de Capitala Europeană a Tineretului 2015, care vizează europarlamentarii români, senatorii şi deputaţii clujeni.

 

La rândul său, Federația SHARE Cluj-Napoca se angajează:

- să aducă la cunoștință tuturor partidelor politice, în mod constant şi transparent, informații cu privire la stadiul desfășurării proiectului. La solicitarea acestora, federaţia trimite lunar reprezentanţi ai acesteia la întâlnirile partidelor.

- să creeze cadrul desfășurării unui număr minim de 3 acțiuni comune spre beneficiul comunității.

 

Proiectele pe care echipa Cluj 2015 le va desfășura alături de membrii partidelor politice vizează teme precum încurajarea participării tinerilor la vot, la acțiuni comunitare de voluntariat sau proiecte de dialog structurat. Departamentul Politici de tineret al Capitalei Europene a Tineretului 2015 a inițiat deja un proiect de dialog structurat sub denumirea “Cluj4Youth”.

 

Cluj4Youth implică o serie de întâlniri cu tinerii din comunitatea clujeană şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, desfăşurate sub formă de focus-grup, prin intermediul cărora se urmărește să se identifice nevoile cu care se confruntă tinerii ca cetăţeni ai municipiului Cluj-Napoca şi o serie de recomandări pentru participarea activă a tinerilor la politici publice şi procese decizionale.

Comentarii Facebook