Parintii care isi abandoneaza copiii risca 10 ani de inchisoare


Parintii sau reprezentantii legali care isi abandoneaza copiii risca inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Initiatorii acestei propuneri legislative, care modifica Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, a fost initiata de deputatii independenti Tudor Ciuhodaru si Mircia Giurgiu.


Propunerea a fost adoptata tacit de Senat. Potrivit initiativei legislative, abandonul reprezinta parasirea copilului de catre parinte sau reprezentantul legal mai mult de trei luni.

Constatarea abandonului ar urma sa se faca de catre reprezenantii serviciului public de asistenta sociala ori, dupa caz, ai directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.

"Statisticile indica intre 40.000 si 70.000 de copii abandonati, carora li se adauga alti 300.000 care au fost lasati singuri prin plecarea a peste trei milioane de persoane in strainatate. Jumatate dintre copii au varste cuprinse intre doi si sase ani, iar 4 la suta au mai putin de un an. 16 la suta dintre ei nu si-au mai vazut parintii de un an, in timp ce 3 la suta nu i-au mai vazut de cel putin patru ani", se arata in propunerea legislativa.

Comentarii Facebook