Miercuri 24 Aprilie

Pacientii cu boli reumatologice din Cluj, pusi pe drumuri de lipsa medicamentului Metotrexat VIDEO


Metotrexatul este cel mai utilizata terapie remisiva pentru poliartrita reumatoida si pentru majoritatea bolilor de tesut conjunctiv. Medicamentul lipseste din farmacii de circa 2 luni, iar pacientii au ajuns sa il caute in strainatate.

Medicamentul continua sa fie "standardul de aur" pentru tratamentul poliartritei reumatoide si este rambursat de majoritatea sistemelor de sanatate in lume. Dozele prescrise sunt de 7,5-25 mg/saptamana, fiind in general escaladate de la 7,5-10 mg pana la 15-20 mg/saptamana (doza de 20 mg fiind mandatorie pentru selectia pacientilor pentru tratament biologic, cf normelor CNAS).

In tara noastra, metotrexatul a fost larg prescris, fiind produs de SC Sindan la Bucuresti, cu autorizatia de punere pe piata 2218/2002/01, pretul unui flacon a 50 comprimate a 2,5 mg fiind de 8,5 RON (TVA inclus). Sindan producea si Metotrexat 5 mg pulbere liofilizata pentru administrare im/iv, precum si de 50 mg, de uz oncologic. Medicamentul romanesc a devenit indisponibil, deoarece firma nu a mai prelungit autorizatia de punere pe piata (ultima data a acesteia fiind in septembrie 2001), fiindca la acel moment MS nu a aprobat cresterea de pret necesara acoperirii costurilor de productie.

Ca atare, Metotrexatul oral a disparut de pe Lista medicamentelor aprobate de Ministerul Sanatatii pentru consum. 

Metotrexatul subcutanat s-a gasit greu si doar in forma de 1 ml (adica 10 mg), insuficienta pentru majoritatea pacientilor si care nu permite escaladarile de doza conform recomandarilor. In plus, el este o medicatie utila pentru auto-administrare, dar majoritatea pacientilor prefera sa le fie administrat de un cadru medical, ceea ce este complicat pentru majoritatea pacientilor cu dificultati de deplasare sau din mediul rural. Dozele de 20 mg/saptamana necesare pentru multi pacienti cu boala activa  presupun 2 injectii in aceste conditii. In plus, el nu poate fi administrat celor sub tratament anticoagulant.

Pe de alta parte, daca anterior (sub tratament oral) pretul unei tablete de 2,5 mg era de 0.17 RON, costul lunar suportat de CAS pentru un pacient la o doza medie de 15 mg/saptamana era de 4,08 RON, iar astazi este de 329 RON in situatia fericita in care se gasesc fiole de 1,5 ml, sau de 379, 11 RON (la care se adauga adaosul de farmacie!). Costul unei terapii cu 20 mg/saptamana este de 397 RON+ adaosul de farmacie, adica aproape 500 RON/luna.

Solutia gasita de pacienti este de a-si cumpara metotrexat oral din alte tari (in Ungaria si Bulgaria costa echivalentul 25 RON/100 tablete, sau 3,3 EUR/50 tablete in Spania).

De la introducerea acestei unice forme de administrare a metotrexatului, costul pe pacient a crescut de aproape 100 ori. Mai mult, costul acestei medicatii pentru un mic numar de pacienti ar putea acoperi mult mai eficient costul unei terapii biologice la pacientii cu boala refractara.

Probabil o solutie ar fi reintroducerea pe listele de gratuitati a metotrexatului oral, pentru ca el sa poata sa fie importat.

Medicii reumatologi din Transilvania au intocmit un memoriu in numele pacientilor cu boli inflamatorii reumatismale, pe care l-au trimis Casei de Asigurari Cluj, Directiei de Sanatate Publica Cluj si Comisiei de reumatologie a Ministerului Sanatatii.

Comentarii Facebook