Operație de monturi realizată, în premieră în România, prin osteotomie, la Spitalul REGINA MARIA Cluj


Medicul Dragoș Apostu, specialist în ortopedie și traumatologie la Spitalul REGINA MARIA Cluj, a realizat în premieră în România o operație de monturi printr-o tehnică inovatoare de tratare a halucelui valg pe care medicul a studiat-o în Barcelona, Spania: „A fost prioritatea mea numărul unu să aducem această tehnică în România, ca să le oferim cât mai repede pacienților acest tratament nou”. În acest moment, operația nu se face în altă parte în România, deoarece necesită o pregătire prealabilă într-un centru din străinătate.

Prima operația din țară a unui pacient suferind de monturi, folosind această tehnică, a fost a lui Adrian Cosma, un tânăr de 31 de ani, instructor de fitness. A moștenit de la mama și de la bunica lui predispoziția de a face monturi. Halucele valg, cum i se spune în termeni medicali, este o afecțiune frecventă, dar pe care multă lume o ignoră până când devine prea dureroasă. Așa a făcut și Adrian, până când montul de la piciorul drept a început să-l deranjeze foarte tare. Problema lui s-a rezolvat rapid, când a ajuns să fie operat de către Dragoș Apostu, medic specialist în ortopedie și traumatologie la Spitalul Regina Maria Cluj, parte a Rețelei Private de Sănătate REGINA MARIA. 

Apostu Dragos.jpg

Totodată, a fost și printre primele intervenții de haluce valg efectuate sub anestezie locală, ceea ce-i permite pacientului să plece acasă în aceeași zi.

„Această intervenție chirurgicală presupune osteotomia, adică tăierea osului. Orice tehnică pe halucele valg implică acest procedeu, doar că aici este o tăiere mult mai redusă decât în celelalte tehnici utilizate în prezent, de aici și durerea mai mică. Este important de menționat că tehnica se poate face și în stadiile foarte avansate. Avem pacienți cu monturi care sunt destul de avansate, dar nu deranjează. În aceste cazuri, eu nu recomand intervenția chirurgicală. Însă atunci când durerea îi modifică activitatea de zi cu zi, pacientul trebuie să ia în calcul operația”, relatează Dr. Dragos. Apostu, medic specialist în ortopedie și traumatologie la Spitalul Regina Maria Cluj.

Persoanele care au monturi amână cât de mult posibil operația. Motivele lor se referă, de obicei, la faptul că recuperarea e destul de îndelungată și dureroasă, că o perioadă bună de timp nu pot să calce cu greutate pe picior și că rata de reapariție a halucelui valg este de 10%-15%. 

„În literatura de specialitate sunt descrise peste 120 de tehnici chirurgicale pentru a trata această patologie. Încă suntem în căutarea aceleia care rezolvă aceste deficiențe pe care le au tehnicile actuale”, explică medicul Dragoș Apostu. 

poza monturi before.JPG

Când devin monturile o problemă

Halucele valg sau “montul”, cum i se spune în limbaj popular, este o modificare patologică a halucelui, adică a degetului mare al piciorului. Cauzele apariției monturilor nu sunt cunoscute în totalitate, dar cel mai frecvent se referă la predispoziția genetică, cum e și în cazul lui Adrian. Mai poate să apară când există defecte de arhitectură ale antepiciorului. Pantofii cu toc sau cu vârf ascuțit nu sunt o cauză directă, dar pot agrava un defect preexistent. Halucele valg e o afecțiune care evoluează progresiv. 

„Orice încălțăminte aș fi purtat, la un moment dat mă deranja. Numai dacă nu cumva purtam șlapi cu șnur între degete, ăia nu mă deranjau. Când conduceam două ore, trebuia să opresc mașina, să fac o pauză de trei-cinci minute și să stau în poziție verticală, ca să nu mă mai doară degetul. Îmi amorțea și aveam dureri ca niște săgetături din cauza poziției la volan”, își amintește Adrian Cosma, pacient operat de haluce valg. 

Prima întâlnire cu medicul

Cu câțiva ani înainte să decidă să se opereze, Adrian a căutat pe internet alte soluții pentru problema lui. A aflat că există tot felul de dispozitive, dar că nu sunt prea folositoare. Așa că, atunci când montul a început să fie prea deranjant, n-a stat prea mult pe gânduri și s-a apucat să caute un chirurg ortoped. Când Adrian a ajuns în cabinetul chirurgului ortoped, acesta tocmai se întorsese din Spania, unde făcuse un curs de supraspecializare pe chirurgia piciorului. 

Acesta i-a propus câteva tehnici diferite pentru a-i opera montul de la piciorul drept. I-a explicat în detaliu de ce ar fi bine să aleagă noua intervenție.

„Atunci când un pacient vine, avem de obicei un arsenal de două-trei tehnici pe care le putem face și pe care le prezentăm pacientului. Așa am făcut și cu Adrian, dar i-am spus care ar fi preferința mea și că el s-ar încadra foarte bine la această tehnică nouă, care ar fi o premieră națională, iar el a fost de acord din start. Rareori apare o intervenție care îmbunătățește toate aspectele unei alte tehnici chirurgicale. Poate să rezolve rata de reapariție a afecțiunii, dar durerea și mersul șchiopătat rămân la fel. De aceea tehnica aceasta m-a uimit, pentru că îmbunătățește toate neajunsurile precum durerea, recuperarea postoperatorie și rata de recidivă”, spune Dragoș Apostu.

Relația dintre medic și pacient e extrem de importantă, indiferent de natura bolii. Adrian și medicul lui ortoped au comunicat constant și eficient încă de la prima întâlnire. 

„Domnul doctor e un om foarte cald și receptiv. Mi-a spus de la început că e o tehnică nouă, mi-a spus că a studiat operația și implantul în Spania, la Barcelona. Mi-a și desenat pe hârtie cum arată implantul, ce implică. Mi-a arătat o poză cu dispozitivul propriu-zis, deci am știut la ce mă supun”, își amintește Adrian. 

De la primul consult și până la momentul operației au trecut aproximativ două săptămâni. În acest timp, Spitalul Regina Maria Cluj a primit avizele pentru a realiza operația de haluce valg inovatoare, iar Adrian și-a făcut investigațiile premergătoare intervenției chirurgicale: un consult preanestezic, analize de sânge și o radiografie prin care să se stabilească gradul de clasificare a bolii. Adrian avea haluce valg gradul 3, în condițiile în care gradul 4 e cel mai avansat, ceea ce făcea ca indicația pentru acest tip de operație să fie potrivită.

Nu-și amintește prea multe despre operație, pentru că a fost sedat ușor înainte de a i se face injecțiile cu anestezic local. Anestezia locală, în acest caz, presupune mai multe infiltrații cu anestezic în jurul montului. Totuși, pentru ca Adrian să nu simtă nici măcar acele trei-patru înțepături, medicii i-au făcut o analgosedare, adică l-au adormit ușor. 

În mod obișnuit, o operație de monturi durează în jur de o oră. Noua intervenție chirurgicală durează aproximativ 20 de minute. După ce se taie osul, o parte a acestuia se mobilizează către interiorul piciorului, unde se fixează cu un implant metalic din titan în mijlocul osului. „Acest implant e foarte bine tolerat de organism, e inovativ și nu necesită îndepărtarea materialului, cum se poate întâmpla la alte tehnici care presupun șuruburi sau alte dispozitive”, explică chirurgul ortoped.

Orice operație are riscuri, iar această nouă tehnică chirurgicală de asemenea prezintă unele riscuri, doar că ele sunt mult reduse. „Principalul risc este durerea care apare a doua zi după operație. Dar durerea e mult mai mică comparativ cu tehnicile clasice. Mai există și riscurile de infecție, ca la orice altă intervenție chirurgicală, riscul de tromboză, dar toate aceste riscuri sunt extrem de reduse”, spune Dragoș Apostu.

“Referitor la cum se simt pacienții după operația, i-am întrebat pe primii 25 de pacienți, iar relatările lor au concluzionat o durere medie de 5/10 în prima zi după operație și au renunțat la orice calmant, în medie, la 3.8 zile după operație (9/25 nu au luat deloc calmante), iar pacienții s-au simțit complet refăcuți, în medie, la 4.6 săptămâni postoperator”, mai adaugă Dragoș Apostu.

Cât despre riscul de reapariție a halucelui valg, deși există, acesta este mult mai mic decât în cazul altor operații de monturi. „Montul poate să reapară – dacă reapare – după un an sau după 15-20 de ani. Am văzut situații din ambele cazuri. Când reapare, se face o nouă operație. Însă această tehnică nouă ne permite să scădem foarte mult rata de reapariție și sper ca reintervențiile să fie din ce în ce mai rare”, spune medicul. Un alt risc despre care vorbește Dr. Apostu este acela ca montul să nu se repoziționeze complet. În această situație, chirurgul poate decide, în timpul operației, că e nevoie să asocieze și un alt tip de intervenție chirurgicală în zonă.

Nu s-a pus problema de astfel de complicații în cazul lui Adrian, pentru că în aceeași seară a plecat acasă.

“Pacientul care trece prin această operație de monturi are voie să calce pe picior cu toată greutatea începând din a doua zi. Ca să nu-l deranjeze zona inciziei, trebuie să poarte niște pantofi ortopedici”, spune medicul Dragoș Apostu.

După operația de monturi, Adrian a avut un pansament care are nu numai rolul de a acoperi rana, ci și de a menține degetul în poziția corectă până când osul începe să se vindece. Iar acest lucru înseamnă cam o lună, timp în care a trebuit să poarte și pantoful ortopedic.

În prima lună, adică pe toată durata pe care a purtat pansament, Adrian a păstrat legătura zilnic cu medicul prin telefon. La o săptămână de la operație s-a dus la pansat, la două săptămâni s-a dus să-i scoată firele, apoi din nou la pansat la trei săptămâni, iar la o lună de la intervenția chirurgicală a scăpat și de pansament. După acest moment, se poate reveni la încălțămintea și la activitățile fizice normale. În urma operației de monturi nu e nevoie de o recuperare anume, așa că nu a trebuit să facă exerciții specifice. 

Multă lume are monturi. Numărul cazurilor crește proporțional cu vârsta și afectează mai mult femeile decât bărbații. Chiar dacă e o problemă frecvent întâlnită, cei care suferă de haluce valg evită cât pot tratamentul chirurgical. Astfel, ajung în faze dureroase ale bolii.

Monturile îți pot afecta mersul. Atunci când monturile devin dureroase, dar nu iei măsuri, efecte negative pot să apară la nivelul întregului picior sau chiar al coloanei vertebrale. Așa a pățit și Adrian într-una din vacanțele la schi, când și-a dat seama că simte o ușoară tensiune în genunchiul de la piciorul drept.

Doctorul ortoped confirmă că halucele valg poate afecta întregul picior și chiar coloana vertebrală: „Dacă lucrurile avansează, în timp, în ani de zile, pot să apară modificări la nivelul gleznei, după care pot să apară la nivelul genunchiului, șoldurilor și poate să meargă până la nivelul coloanei vertebrale. Dar e nevoie de câțiva ani pentru ca aceste lucruri să se întâmple”.

La puțin timp după operație, Adrian și-a reînceput activitatea la sala de fitness unde e antrenor și se comportă absolut normal, chiar dacă încă simte nevoia să-și protejeze piciorul și se ferește de lovituri în zona operației.

poza monturi after.JPG

Comentarii Facebook