Miercuri 24 Aprilie

O familie din Cluj a găsit soluţia pentru a scăpa de facturile la energie şi gaze


O familie din Cluj a devenit complet independentă din punct de vedere al facturilor. Aceștia au construit o agropensiune care nu este conectată la rețelele naționale de electricitate, apa, încălzire sau canalizare.

Curentul electric provine din panourile fotovoltaice, iar apa dintr-un puț, adică tot ce consumă vine din natură.

Aidan Andon, un pictor din București, a decis, împreună cu soția sa, în urmă cu aproximativ patru ani, să se mute în Cluj.

La 22 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Ciurila, cei doi au ridicat o agropensiune care nu este conectată la nicio rețea națională. Își produc singuri electricitatea, o stochează în baterii și apoi o consumă după bunul plac.

Am găsit varianta de panouri foto-voltaice şi acumulăm în baterii. Noaptea folosesc în principiu din baterii și avem şi un generator. Încercăm să găsim soluţii. Sunt 50 de panouri, iar sistemul ajută chiar şi când soarele nu bate direct pe panouri”, spune Aidan Andon, proprietarul agropensiunii din Cluj, conform Antena3.ro.

Avem o mini-stație de epurare pentru că folosim apa foarte multă şi atunci am găsit soluția asta, unde sunt câteva bazine, trece prin filtre şi se întoarce înapoi în gradină”, spune Aidan Andon- proprietar agropensiune.

Căldura vine de la o centrală pe peleți care asigură căldura în agropensiune, iar costurile sunt minime.

Investiția inițială s-a ridicat la 500 de mii de euro.

Au fost toţi banii familiei. Am vândut casa şi am ajuns la Cluj ca să facem această afacere. Tot proiectul a costat 500 de mii de euro şi vorbim de căsuțe, de restaurant, tot de la partea energetică până la sistemul de filtrate a apei şi până la centrală”, a mai spus Aidan Andon. 

Comentarii Facebook