O echipă de la UTCN a bătut zeci de universități de top din toată lumea la inginerie seismică! Studenții clujeni au câștigat o renumită competiție de 6 ori


O echipă de studenți de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca a reușit să înfrângă zeci de universități de top din toată lumea la una dintre cele mai importante competiții de inginerie seismică.

Studenții au obținut locul doi la Seismic Design Competition 2024,  concurs care a fost organizat în acest an în Seattle, Washington, SUA.

Echipa SCD UTCN are o istorie de victorii anterioare, fiind cea mai bine cotată din clasament.

437795893_926873632562026_2969440172926469791_n.jpg

Cele mai multe victorii

Deși anul acesta au fost depășiți de Cornell University, clujenii rămân echipa cu cele mai multe victorii totale. Studenții UTCN au obținut de șase ori locul 1 și au bătut în lupta pentru premiul cel mare universități precum Stanford, University of California,  New York University sau Berkeley.

De asemenea, studenții din Cluj au urcat de două ori pe podium pentru locul 3 și o dată pentru locul 2, chiar anul acesta. 

Mai mult, de-a lungul timpului au ieșit pe primul loc în mai multe categorii precum Structural Innovation, Communication Score, Architectural Score și au câștigat premiul special pentru designul tricourilor echipei de 7 ori. 

Imagine WhatsApp 2024-04-22 la 20.17.13_6713f003.jpg

Echipa Seismic Design Competition 2024

Deși echipele unor universități sunt formate și din 40 de membri, la UTCN lucrurile se fac în 12. 

În 2024,  echipa  a fost formată din  studenți, în principal din anii 3 și 4. Aceștia sunt ghidați de cadre didactice de la UTCN, dar și de mentori, studenți care au participat în trecut la competiție. 

Selectarea pentru concurs începe printr-o metodă simplă, se adună toți studenții care vor să participe, se fac mai multe echipe și se realizează machete la scară mai mică. Studenții aleg într-un final cu cine ar vrea să lucreze, prin vot.

Această etapă este urmată de design proposal unde studenții, detaliază într-un document întreaga idee din spatele clădirii. Structura este concepută și urmează luni de încercări și îmbunătățiri. 

macheta.jpg

Fiecare lemn este tăiat și lipit de mână, totul fiind măsurat la milimetru.  

În urma a multor teste și calcule studenții își prezintă lucrarea în fața unui juriu, anul acesta jurizarea finală având loc în SUA. 

Testul suprem este realizat prin supunerea machetei la o simulare de cutremur, fiind aleasă într-un final cea mai bună clădire, din toate punctele de vedere. Este de asemenea punctat și felul în care echipa comunică pe parcursul competiției.

,,Am câștigat de 6 ori și am participat de 14 ori. Echipele pot să fie formate din oricâte persoane, noi avem doar 12. Avem 9 ingineri și 3 arhitecți și ne împărțim sarcinile. În timpul preselecției ne dăm seama ce ne place nouă să facem și pe suntem mai buni, la fel ne împărțim și în echipa finală. 

Pentru toți din echipă e prima participare. Acesta e conceptul nostru. Vrem să oferim în fiecare an șansa altor copii să participe la concurs. Studenții sunt din anul 3 și 4 dar pot participa și cei din ani mai mici.”, a declarat Adrian Zacharievici, membru al echipei SCD, student în anul 4 la Facultatea de Construcții, specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

munca.jpg

The Willow 

Propunerea pentru clădire a fost extrem de detaliată și a inclus informații despre sol, arhitectură, structură, locație și materiale.

Anul acesta, studenții clujeni au ales să realizeze macheta unui zgârie-nori de 19 etaje pe care l-au numit ,,The Willow”, proiectat pentru mijlocul orașului Seattle.

Structura și compartimentarea clădirii au fost făcute cu atenție, zgârie-norul fiind gândit cu spații de locuit, zone de birouri și un restaurant.

De asemenea, materialele și structura au fost alese pentru a face clădirea durabilă, prietenoasă cu mediul și rezistentă în cazul unui dezastru natural.

Captură de ecran 2024-04-22 202546.png

,,Nu cred că există mai mare bucurie. Vreau să fiu alături de această echipă care mă face an de an să nu dorm noaptea. Ce poate să fie mai plăcut decât să știi că undeva departe, Universitatea, reprezentată de acești copii minunați, a luat din nou premiul.

Vă mulțumesc pentru această bucurie pe care ne-ați făcut-o din nou. Așa se construiesc lucrurile mari!”,  a declarat rectorul UTCN, prof. dr, Vasile Țopa.

Comentarii Facebook