Duminica 28 Aprilie

O casă interbelică din Cluj-Napoca, renovată recent, a stârnit un val de reacții pe un grup de arhitectură: „Minunat din toate punctele de vedere”


O clădire veche de aproape 100 de ani, din Cluj-Napoca, recent renovată, a stârnit un val de reacții pozitive pe un grup de arhitectură. Oamenii au fost surprinși de rezultatul fabulos, în stil Art Deco de secol XXI.

Clădirea a avut nevoie de intervenții radicale pentru a putea fi locuită din nou, iar arhitectul a ținut cont de colțul curbat dinspre latura de sud-est. După reabilitare, din subsol a dispărut garajul. Pentru relaxare, imobilul dispune și de o curte cu gazon. La parter există bucătăria și camera de zi, cu acces direct către peluză și grădină. La etajul 1, liftul și scara duc înspre două dormitoare, o baie și un dressing deschis, tratat ca un spațiu de locuit, și către o terasă acoperită, ce dă tot către grădină.

a1.jpeg

Casa cu pricina se numește „Casa PJ” și se află în Cluj-Napoca, într-o fostă suburbie. Pe planurile vechi nu apare decât numele maistrului executant al imobilului în stil Art Deco, construit în anul 1936. Probabil că tot maistrul a fost și autorul, așa cum s-a întâmplat în foarte multe cazuri în România interbelică.

Internauții au avut doar cuvinte de laudă la adresa bijuteriei arhitecturale moderne: 

„Minunat din toate punctele de vedere. Linii simple, frumos curate, frumos echilibrate și îmi place” - Airlie Circuitt.

„Există o casă asemănătoare în centrul orașului Dobrici, Bulgaria, dar nu știu când a fost construită. Este situat pe strada Adriana Budevska, langa Obrednia Dom, dar nu am poza. Este aproape la fel” - Zhivko Nedev.

„Multe ca asta și în București” - Remus Dominic.

„Îmi plac blocurile de sticlă și modul în care gardul și porțile repetă designul” - Maggie Clayton.

„Design frumos în simplitatea sa” - Emanuel Valentine Cerra.

Sursa: e-zeppelin.ro/Art Deco de secol XXI. Miklós Péterffy: Casa PJ, Cluj

a4.jpeg

Comentarii Facebook