Nokia isi trimite angajatii de la Jucu in concediu fara salariu! Un muncitor castiga sub 150 euro pe luna EXCLUSIV


Un angajat de la fabrica Nokia de la Jucu a reclamat producatorul finlandez de telefonie la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj pe motiv ca a fost trimis in mod repetat in concediu fara salariu ... cu ziua.

"Din martie si pana in luna august am fost sunat de nenumarate ori si trimis in concediu fara salariu. Am ajuns sa castig pe luna intra 500 de lei, pentru ca am pierdut bani. Am facut si un grafic lunar pentru a tine sirul zilelor in care am fost sunat dimineata si anuntat ca trebuie sa raman in concediu fara salariu pentru ca nu este de lucru", a povestit pentru Stiri de Cluj Bogdan Colceriu, angajat la fabrica Nokia din Jucu de 3 ani.

Conform graficului intocmit de Bogdan in luna martie, a lipsit 4 zile de la locul de munca, in aprilie - 6 zile, in mai - 3 zile, in iunie si iulie - 2 zile, iar in august numai o zi. Angajatul Nokia recunoaste ca in lunile iunie si iulie a mai fost in concediu fara salariu din motive personale, 2 zile, respectiv 3 zile.

"In mod normal, intr-o luna plina castig 800 de lei, dar cu nebunia asta cu zilele taiate am pierdut multi bani si am ajuns la 600 de lei sau chiar sub. Pierd peste 200 de lei daca nu ma duc cateva zile la locul de munca. In plus, acum au anuntat ca urmeaza ca si alti angajati sa fie trimisi in concediu fara salariu, prin rotatie, altii in fiecare zi", a mai spus Bogdan Colceriu.

Angajatul Nokia a fost nemultumit de aceasta situatie si a cerut explicatii conducerii fabricii. "Le-am spus ca mie nu imi convine sa ma trimita acasa fara bani si ca daca nu au de lucru sa ma trimita in somaj tehnic cu 75% din salariu. Am apelat la ITM Cluj, unde am depus o plangere. Raspunsul a fost cat se poate de penibil: ca ei nu au ce sa faca si ca daca nu imi convine sa ii dau in judecata. Sincer, nici nu ma asteptam la altceva pentru ca cei din conducerea fabricii Nokia mi-au spus sa imi vad de treaba pentru ca au pile si rezolva orice. Eu nu am tem de ei si sunt dispus sa ii dau si in judecata pentru am apara drepturile", a mai afirmat  Bogdan Colceriu.

Inspectorul sef al ITM Cluj, Emilian Rosca, a declarat pentru Stiri de Cluj ca nu cunoaste plangerea depusa de angajatul Nokia, dar ca "in conformitate cu legislatia acesta nu poate fi trimis in concediu fara salariu de pe o zi pe alta si ca, daca nu sunt comenzi, oamenii trebuie trimisi in somaj tehnic".

Tanarul a mai declarat ca nu a semnat nicio cerere de concediu fara salariu, dar foarte multi dintre colegii lui s-au resemnat si au facut acest lucru.

Bogdan Colceriu castiga aproape cat o indemnizatie de somaj dupa o luna de munca la Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume. Fluturasul arata 469 de lei in iunie, adica 110 euro, si in luna iulie 583 de lei, adica 137 euro.

Lucrurile au inceput sa se strice la fabrica Nokia de la Jucu in luna martie, cand a avut loc o sedinta si angajatii au fost anuntati ca vor fi trimisi in concediu fara salariu pentru ca nu sunt comenzi.

"Au facut sedinta in martie si au anuntat ca fiecare va fi trimis trei zile pe luna in concediu fara salariu pentru ca nu este activitate. A fost ca o masura pentru a nu ne da afara, probabil", a mai spus angajatul Nokia.

Liderul de sindicat de la fabrica din Jucu, Cristian Copil, a declarat pentru Stiri de Cluj ca la Nokia nu s-a incalcat legislatia si ca totul s-a intamplat in conformitate cu contractul colectiv de munca. "Masura e cuprinsa in contractul colectiv. Legea prevede ca 15 zile pe an angajatul poate fi trecut in concediu fara salariu. Nu este un abuz, iar noi am prevazut in contractul colectiv ca un angajat sa nu poata fi trimis in concediu fara salariu mai multe 3 zile pe luna, pentru a nu le diminua salariul foarte tare", adeclarat Cristian Copil.

Liderul sindicatului din Nokia sustine ca cei care stau acasa trei zile pierd la salariu circa 150 de lei, dar ca aceasta masura s-a luat cu acordul angajatilor. "Daca s-ar depasi cele 15 zile anuale ar fi o problema, dar nu se pune problema. Acesta este acordul semnat pentru a pastra locurile de munca. Nu mi s-a raportat ca ar fi avut cineva mai mult de trei zile lucratoare sau ca s-ar fi depasit acest plafon", a mai adaugat Cristian Copil.

Compania Nokia este pe locul cinci in topul celor mai mari firme din Romania, avand in 2010 o cifra de afaceri de 1.500 de milioane de euro, in crestere cu aproape 500 de milioane fata de 2009.

In aprilie 2011, Nokia a concediat 120 de oameni care lucrau in centrul de cercetare din Cluj-Napoca, invocand restructurarea activitatii de cercetare.

Vezi AICI ce au declarat reprezentantii firmei Nokia.

 

 

Comentarii Facebook