Niciun copil nu a fost rapit din Hipermarketul CORA din Cluj-Napoca!

 

De la inceputul saptamanii Stiri de Cluj a primit trei mesaje pe adresa de office@stiridecluj.ro  si la rubrica Fii Reporter! in care ni s-a semnalat rapirea in cursul dupa-amiezii zilei de luni, 13 iunie 2011, a unei fetite de 1 an si 6 luni in Cora.

Informatia care a ajuns la noi era ca doi indivizi au rapit o fetita de 1 an si 6 luni din scaunul de masina pus in caruciorul de cumparaturi in timp ce parintii micutei se uitau la raft. Mesajele aratau ca fetita ar fi fost dusa la baie, tunsa si imbracata in haine de baiat. Cei doi barbati nu ar fi reusit sa o scoata din hipermarket intrucat ursile au fost blocate imediat dupa ce parintii au observat lipsa fetitei.

Contactata ieri de Stiri de Cluj, Ana Maria Florea, responsabil PR Cora Romania, a declarat ca in hipermarketul din Cluj nu a avut loc niciodata un astfel de eveniment.  Dupa mai multe verificari facute de reporterii Stiri de Cluj a rezultat ca niciun copil nu a fost rapit din Cora Cluj-Napoca. Prin urmare, am decis sa nu publicam nicio informatie.

Cora Romania a dat, insa, astazi publicitatii un comunicat, pentru a linisti opinia publica si a anunta, de data aceasta si public, faptul ca niciun copil nu a fost vreodata rapit din Cora Cluj-Napoca.

Redam mai jos integral comunicatul CORA Romania:

"Cora Romania isi exprima regretul si ingrijorarea fata de modul in care o parte a presei clujene amplifica un zvon fara nici un fundament real, speriind populatia cu privire la rapirea unui copil care ar fi avut loc in Cora Cluj Napoca. Acest zvon circula, de asemenea, in institutiile statului din Cluj Napoca pe care le rugam pe aceasta cale sa ia atitudine si sa linisteasca populatia orasului:
Nici un copil nu a fost rapit niciodata la Cora Cluj Napoca!

Personal, am auzit de acest zvon ieri de la un jurnalist clujean care m-a sunat sa-i dau un comentariu vis-a-vis de rapirea unui copil din Cora Cluj, rapire care s-ar fi intamplat luni, pe 13 iunie. Potrivit spuselor jurnalistului care cita surse ce ar fi asistat la eveniment, o fetita ar fi fost rapita la Cora Cluj, ar fi fost dusa la toaleta, tunsa si schimbata de imbracaminte pentru ca rapitorii sa poata disparea cu ea. Interventia fortelor de ordine, nu mi s-a precizat bine care, ar fi dejucat planurile agresorilor.


Dupa cercetari amanuntite, i-am raspuns jurnalistului ca un astfel de incident nu s-a petrecut la Cora Cluj Napoca. Departamentul nostru de securitate nu a fost sesizat, nici un parinte nu s-a plans de disparitia vreunui copil, iar camerele de luat vederi nu arata nimic in acest sens. Nici un client nu a depus vreo sesizare cu privire la un astfel de eveniment.


Si totusi, zvonistica nu s-a oprit. Mai multi jurnalisti clujeni ne intreaba despre aceasta poveste, politia s-a interesat la randul ei, iar telefoanele clientilor pe aceasta tema nu inceteaza.

Dupa si mai multe cercetari, suntem in masura sa spunem urmatoarele:
1. Zvonuri despre rapirea unui copil intr-un magazin circula de mai bine de doi ani pe internet. Daca scrieti pe Google "rapire copil mall", veti gasi aceasta poveste aprins dezbatuta. Exista chiar o scrisoare postata de mai multe persoane, la diferente de timp considerabile, care s-ar fi intalnit in parc cu mamica unui copil, angajata in politie la Bucuresti, ce le-ar fi spus ca "recent" a fost rapit un copil dintr-un mall. Scenariul este identic cu ce am auzit ieri de la jurnalistul clujean. Difera datele, precum si locatiile. Personal am auzit astazi ca acest scenariu s-a intamplat undeva in Ungaria.

2. Politia Romana desfasoara un program de informare a cetatenilor cu privire la felul in care pot reactiona si contribui la strangerea de informatii in cazul rapirii unul copil. O actiune de informare in acest sens s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in apropierea City Park Constanta! Mai multe informatii gasiti la adresa urmatoare :
http://observator.ro/campania-alerta-rapire-copil-in-constanta-2-92095.html.

In concluzie, este vorba despre o poveste sinistra, fara nici un detaliu care sa poata fi verificat, menita sa infricoseze parintii. Povestea circula de mult timp pe internet, iar autorii sai nu-si dezvaluie identitatea. Este foarte posibil ca acest scenariu sa fi fost readus la viata cu adaptari noi din pricina actiunii de informare desfasurata de Politie la Constanaa. Suntem convinsi ca gratie unei imaginatii bogate, unii oameni se pot intreba daca asa ceva nu s-ar fi putut intampla chiar la magazinul de la care isi fac cumparaturile si de aici intreaga forfota la Cluj Napoca. Presa, insa, are la dispozitie mijloace prin care poate verifica un zvon si poate inlatura suspiciunile cetatenilor. si nu numai ca o poate face, dar prin menirea sa, de watchdog, este obligata sa o faca.


Rugam de asemenea institutiile statului din Cluj sa linisteasca populatia si sa comunice in mod eficient campania de informare cu privire la cum pot ajuta cetatenii in cazul rapirii unui copil, pentru ca rezultatul sa nu fie panica, ci intelegerea si sprijinul acestora.


Astfel de incidente nu numai ca au ca efect sentimentul de panica al cetatenilor, dar pot afecta serios imaginea si activitatea unei companii transparente si orientata catre comunitate, precum Cora Romania care la Cluj are aproximativ 500 de angajati", se arata in comunicatul semnat de Ana Maria Florea, responsabil PR Cora Romania.

Comentarii Facebook