Neurochirurgul Ștefan Florian, în top 5 mondial: Întâi am arătat și apoi am cerut. Întâi am dăruit și apoi am avut pretenții

 

Profesorul clujean Ioan Ștefan Florian, primul neurochirurg român în top 5 mondial, a explicat într-un interviu care este secretul succesului său.

 

Florian a fost ales vicepreședinte Vice-President at Large al Federației Mondiale de Neurochirurgie (World Federation of Neurosurgery-WFNS). El a vorbit într-un interviu acordat Agepres despre secretul performanței sale. 

 

Prin extrem de multă muncă. Întâi am arătat, am muncit, n-am ieșit întâi cu realizările, n-am cerut întâi și pe urmă să primesc. Întâi am dăruit, am făcut foarte mult și apoi, sigur, am avut unele pretenții. În 2012 am reușit să obținem o finanțare de la Ministerul Sănătății prin care am modernizat blocul operator, am făcut cinci săli de operații, ceea ce a însemnat un salt deosebit. Dotarea a fost atunci la nivel de 2012. După 15 ani de eforturi și rugăminți am obținut și un CT în interiorul clinicii. Asta s-a făcut după mii și mii de cazuri reușite, oameni care au plecat de aici mulțumiți, oameni care au plecat de aici cu lacrimi în ochi, mulțumindu-ne pentru ceea ce am făcut. Și nu am ieșit să strigăm, să ne batem cu pumnul în piept că n-avem una, că n-avem alta, ci am încercat să ne descurcăm. Sigur că am avut întotdeauna și un sprijin local, dar am făcut și eforturi materiale personale ca să am. Instrumentarul neurochirurgical, microchirurgical inițial pe care l-am avut mi l-am cumpărat eu, ca să pot face performanță. Când n-am avut microscop, mi-am cumpărat lupe cu cele mai mari măriri din Canada și am început să dezvolt microchirurgia. După aceea au venit microscoapele, după aceea au venit dotările. Întâi am arătat ce pot face. Iar în profesia asta nu te naști talentat, nu te naști cu bisturiul în mână. Aud acum diverse voci, sunt doi neurochirurgi la București care spun că n-au unele și altele și că pleacă, părăsesc, că ei nu mai suportă. Eu am trăit vremurile în care, înainte de Revoluție, am operat la 4 grade Celsius în sala de operație; când am deschis calota, din cauza frigului ieșeau aburi. Dar acolo se punea problema de viață și de moarte. Îmi înghețau mâinile, dar nu m-am uitat că mi-e frig, ci m-am dus mai departe. Nimeni nu se naște neurochirurg, nimeni nu poate spune că știe tot. Și cu atât mai puțin cineva care a terminat specializarea acum trei ani, să spună că face operații care nu pot fi făcute nicăieri în țară... Operații de 12-14 ore. Dar și eu am făcut. Primul meu anevrism a durat 11 ore; acum, datorită experienței pe care o am, dacă durează mai mult de 35 de minute înseamnă că e ceva rău, foarte rău. Diferența dintre 11 ore și 35 de minute înseamnă experiență”, a spus Ștefan Florian.

 

Neurochirurgul i-a mustrat pe cei doi chirurgi din București, care și-au dat demisa pentru că nu au dotările pe care și le doresc. ”Apreciez lupta lor ca să aibă condiții mai bune, apreciez zbaterea lor pentru a oferi condiții cât mai bune pacienților, dar nu apreciez felul în care își arogă unicitate pe plan național. Sunt foarte mulți medici neurochirurgi foarte buni, care probabil că nu au asemenea condiții cum au ei, dar care fac treburi cel puțin la fel de importante și de minunate. Nu numai în București. Lumea nu începe și nu se termină în neurochirurgie la București. Eu îi cunosc personal. Ei și-au dat examenul de specialitate cu mine. Deci, îi cunosc, am fost singurul care le-am acceptat recunoașterea stagiilor făcute, i-am sprijinit în viață, i-am sprijinit în activitate, dar nu cred că m-a auzit pe mine cineva spunând în public: "Dați-mi, că dacă nu, plec dincolo, că aici n-am ce trebuie și dacă nu primesc, vă las baltă!”, a mai spus Ștefan Florian.

 

Profesorul Florian crede că problema sistemului de sănătate românesc nu este la finanțare, ci la managementul banilor. ”Avem de curând un exemplu cu ce s-a întâmplat la București, la Casa Națională, unde cei care trebuie să aibă grijă de bani și să-i distribuie în mod egal, unitar, echilibrat pe plan național fac după cum îi taie capul. E ca la cutremur: cu cât ești mai aproape de epicentru, cu atât și finanțele sunt mai puternice. Noi, fiind ceva mai departe, sigur că beneficiem de mai puțin sprijin. Nu simt că suntem tratați în mod egal din punct de vedere financiar, dar chiar și în condițiile astea... Uitați-vă ce s-a întâmplat la Spitalul Clinic Județean Cluj, cel mai mare spital din țară sub raportul numărului de paturi, pavilioanelor. Atunci când actuala conducere a preluat spitalul, l-a preluat cu o datorie de 13 milioane de lei. După un an, a adus datoriile la zero. De atunci încoace, spitalul face profit. Pentru că au fost închise o sumedenie de robinete, pentru că au fost negociate la sânge o serie de contracte, de servicii, de materiale. A fost gândit altfel totul”. 

 

Citiți aici tot interviul.

Comentarii Facebook