Vineri 29 Septembrie

Nesterilizarea, principala cauză a abandonului! În 5 ani, dintr-o pereche de câini nesterilizaţi se nasc mii de urmaşi


Nesterilizarea este principala cauză a abandonului, iar lipsa de implicare a autorităţilor din ultimii ani în această problemă îşi arată acum efectele, spun în cor iubitorii de animale. De peste 20 de ani există o lege care obligă proprietarii de câini să-i sterilizeze, dar ca multe altele, nu se aplică. 

Încă din anul 2001, legea îi obligă pe proprietarii câinilor din România fără pedigree să îi sterilizeze, pentru a evita înmulţirea necontrolată. Doar că nici măcar înfiinţarea Poliţiei Animalelor nu a dus la aplicarea legii, aşa că rata de sterilizare a câinilor nu a ajuns nici la 15%, deşi amenzile pot ajunge şi la 10.000 de lei.

Acest lucru ar trebui realizat de către de Poliţia Animalelor. Ei au competenţe şi atribuţii pentru a verifica aplicarea legii sterilizării. Administraţiile, de cele mai multe ori, caută o soluţie rapidă şi de moment, de aceea de ani de zile în România se eutanasiază fără a rezolva cu adevărat problema", declară Stanca Gherman, preşedinta Asociaţiei Protecţia Animalelor.

Specialiştii spun însă că cea mai bună soluţie este sterilizarea. Inclusiv din punct de vedere financiar. „O sterilizare ajunge la 50 de euro pentru o femelă, în medie, când capturările cu firmele private agreate de primării cu şifonarea banului public merg undeva între 700 şi 1.000 lei", spune Geta Gãrduș, activist protecţia animalelor.

Şi cifrele arată cât de importantă este o soluţie gândită pe termen lung. „Dintr-o pereche de câini nesterilizaţi, în doar un an pot lua naştere, în medie, 16 pui, care după doar 6 luni pot aduce pe lume alţi pui. În anul doi, vorbim deja de 120 de câini, urmaşi ai primei perechi nesterilizate, cam cât să umple un adăpost de mărime medie", arată Alex Prunean, reporter Observator.

Iar în anul cinci, spun specialiştii, vorbim deja despre mii de câini cu origini la perechea iniţială. Studiile arată că, în România, 80% dintre puii de câine aduşi pe lume nu ajung la vârsta de un an din cauza abandonului.

Comentarii Facebook