VIDEO. Problema sistematică a deșeurilor aruncate în Someș, un dezastru biologic care trebuie evidențiat


Dacă săptămâna trecută, imaginile crunte din „Delta” neștiută a Transilvaniei, Valea Fizeşului, prezentau un adevărat dezastru biologic în Cluj, săptămâna aceasta au apărut noi imagini, de data aceasta din Someș.

Pe rețelele de socializare a apărut un nou material video, în care se văd sute de PET-uri aruncate în apa Someșului. Imaginile nu fac cinste deloc Clujului. 

Luna trecută, un grup de voluntari din Cluj îi încuraja pe clujeni să ceară autorităților o curățenie de primăvară înainte de inaugurarea primului tronson la Someș, pentru un râu curat, nu plin de deșeuri. Voluntarii au transmis că deși lucrările de reamenajare a malurilor Someșului ajung la zeci de mii de euro, acestea nu au niciun rost dacă râul rămâne plin de gunoaie.

Grupul de voluntari clujeni anunța la finalul lunii martie, după o acțiune cu scopul conștientizării problemei deșeurilor din Someș: „Verificăm în 22 Aprilie, de Ziua Pământului, dacă sesizările noastre au fost eficiente, la baraj, lac Florești, ora 12. O parte mergem cu caiace, altă parte cu bicicletele, altă parte pe jos. Cei care suntem cu caiace vom face un soi de ‘plogging’, o curățenie simbolică pe o parte din traseu, vă încurajăm și pe voi, dar conștientizând că actul e simbolic, problemele la Someș fiind sistemice. 

Discutăm de Ziua Pământului ce e de făcut pentru un Someș curat, dar și amenajat minim invaziv, pe zeci de km, cu respect pentru biodiversitate.”, anunța Societatea Organizată Sustenabil SOS Cluj.

Comentarii Facebook