Muzeul de Istorie din Cluj a lansat un site despre cetățile dacice


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca a lansat un site ce cuprinde informații despre cele șase cetățăți dacice care formează ansamblul din Munții Orăștie.

Conform comunicatului de presă emis de muzeu, postalul www.cetati-dacice.ro este destinat pasionaților de civilizație dacică, astfel oferind accesul vizitatorilor la cele mai noi informații și descoperiri ce țin de siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

"Astfel, rezultatele Programului Multianual de Cercetare Arheologică Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei vor fi făcute publice în mod constant, pentru a populariza şi promova reminiscenţele unei culturi încă destul de puţin cunoscute în rândul românilor. Site-ul cuprinde informaţii referitoare la cele şase cetăţi care compun ansamblul dacic - Sarmizegetusa Regia, Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna, detalii privind eforturile depuse în vederea includerii acestuia în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Portalul are şi funcţia unui ghid turistic, oferind toate datele de acces necesare explorării zonei pentru iubitorii de drumeţii", se arată în document.

Potrivit directorului instituției, Carmen Ciongradi, specialiştii muzeului desfăşoară neîntrerupt săpături arheologice, de peste 60 de ani, în Munţii Orăştiei.

"Cercetarea epocilor dacice şi romane se bucură de o lungă tradiţie în cadrul muzeului. De peste şase decenii, specialişti ai muzeului efectuază neîntrerupt săpături arheologice în zona capitalei Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Ruinele cetăţilor, care se pot vedea şi astăzi, oferă o imagine destul de clară a unei civilizaţii înfloritoare din Epoca Fierului. Ştim că pasiunea noastră pentru rădăcinile neamului este împărtăşită de mulţi, de aceea ne-am dorit să creăm acest portal, pentru ca oamenii să aibă uşor acces la informaţiile referitoare la civilizaţia dacică şi la rezultatele cercetărilor noastre", a explicat Ciongradi în comunicatul de presă.

Portalul este disponibil în şase limbi - română, maghiară, engleză, franceză, germană şi spaniolă.

Comentarii Facebook