Mitropolitul Bartolomeu, supus la Viena unei operatii pe cord! Medicii ii vor monta o valva aortica - VIDEO

Mitropolitul Bartolomeu va fi supus la Viena unei interventii chirurgicale de montare a unei valve aortice. Profesorul Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant renal Cluj (IUTR), sustine ca fara aceasta interventie mitropolitul nu ar supravietui.

 

"Se pare ca puseele de edem pulmonar erau consecinta unei stenoze a valvei aortice, care s-a accentuat si nu mai reactiona in mod adecvat la medicatia care a fost instituita. Este o operatie minim-invaziva, i se va introduce pe vena o valva. Nu exista in Romania o astfel de terapie. Am consultat pe toata lumea, si nu putea fi tratat in Romania", a declarat profesorul Mihai Lucan.

 

Chirurgul clujean a mai afirmat ca "edemul apare ca urmare a incapacitatii inimii sa puna sangele in circulatie. Sangele nu ajungea sa irige plamanii si celelalte organe, pentru ca locul pe unde iesea din inima era stenozat. Daca se largeste aceasta zona stenozata lucrurile ar putea intra intr-o alta faza".

 

Profesorul Mihai Lucan a mai afirmat ca Mitropolitul Bartolomeu a fost internat la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj (IUTR) inainte de Craciun. "Bartolomeu nu suferea de o afectiune renala. L-am internat pentru ca am vrut sa il ajut. Acum doi sau trei ani a avut o fractura de sold si nu s-a consolidat bine si de acolo au inceput toate afectiunile unui tanar de 90 de ani. Dominante au fost afectiunile cardio-respiratorii si astea sunt probabil si consecinta perioadei de detentie pe care a avut-o, cand probabil ca a contactat o serie de boli contagioase, poate ca inclusiv tuberculoza, in inchisoare, care acum la batranete se razbuna. A stat aici la mine si am incercat sa il remontez, insa in urma consultului cu mai multi profesori de cardiologie am decis ca, desi este batran, e un om atat de special incat merita toate eforturile. Am luat legatura cu profesorii de la AKH, cu care institutul nostru colaboreaza de foarte multa vreme si i-am rugat sa ma ajute", a mai povestit Mihai Lucan.

"Aceasta tentativa de transfer a debutat inca de luni, dar numai aseara s-a gasit o ambulanta medicala care sa il transporte pana la Viena. A ajuns acolo si a fost preluat de medici. Transportul a decurs bine pentru ca avionul avea terapie intensiva si pacientul a reactionat bine. Este stabil, este coerent si era intr-un consult medical", a mai afirmat Mihai Lucan.

 

Seful IUTR Cluj nu a putut preciza cand va fi operat mitropolitul Clujului. El sustine ca valva aortica ce ii va fi implantata costa in jur de 1.000 de euro. De asemenea, tratamentul pe zi la Clinica AKH din Viena se ridica tot la 1.000 de euro. Mihai Lucan a afirmat ca cel mai probabil totul va fi platit de catre Mitropolie.

 

Vezi iimagini de la plecarea de pe Aeroportul Cluj.

Comentarii Facebook