Miercuri 28 Februarie

Mircea Rus, fostul șef al IPJ Cluj, ar fi fost reținut de DNA. Procurorii l-au anunțat că este suspect de abuz în serviciu


UPDATE

DNA Cluj confirma reținerea pentru 24 de ore a următorilor polițiști: 

RUS MIRCEA – ION, comisar șef de poliție, la data faptei, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 

GRAUR DANIEL – SORIN, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 

BOB IOANA-PAULA, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 

MARTON ELEK, comisar șef de poliție, Șef al Poliției Municipiului Dej cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de: 

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 

- instigare la fals intelectual, 

- purtare abuzivă, 

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

1. În perioada mai - iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere. 

În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora. 

2. În intervalul iunie - septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă. Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate). 

3. În intervalul august 2020 - septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej.

——————-

Mircea Rus, fostul șef al IPJ Cluj, a fost chemat în această dimineață la DNA Cluj unde, potrivit unor surse, procurorii l-au anunțat că este suspect de abuz în serviciu în formă continuată pentru anumite delegări de funcții. Rus ar fi făcut aceste delegări în urma vacantării posturilor unor șefi de poliții orășenești, notează Strictsecret.ro.

În urma prezentării acuzațiilor, procurorul de caz l-ar fi anunțat pe fostul șef al Poliției clujene că este reținut. Aceleași surse indică faptul că au fost reținuți Elek Marton - comandantul Poliției Dej, Ioan Dumitru Iușan - comandantul Poliției Gherla, Paula Bob - șefa de Personal a IPJ Cluj, precum și Daniel Sorin Graur - adjunctul șefului IPJ Cluj. 

Reamintim că la începutul lunii septembrie comisarul șef Mircea Rus a fost demis din funcție. Mircea Rus a fost cercetat disciplinar după ce și-ar fi pus ilegal iubita în funcția de șef al Secției de Poliție nr. 3. Acesta a fost anchetat, iar consecința a fost retragerea autorizaţiei ORNISS, care îi conferă acces la informații clasificate. 

Știri de Cluj a încercat să contacteze persoanele vizate în acest caz, Mircea Rus - fostul șef al IPJ Cluj și Daniel Graur - adjunctul IPJ Cluj, pentru a le oferi dreptul la replică, însă Mircea Rus are telefonul inchis, iar Daniel Graur nu răspunde la telefon. 

Comentarii Facebook