Ministrul de Interne a recunoscut că la Cluj ”Codul Portocaliu s-a emis în timpul furtunii”

 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost în Huedin, la spitalul afectat de furtuna de duminică. 

 

Avem echipe care lucrează în teren. Am solicitat și am găsit înțelegere la ministrul Energiei, care m-a ajutat să suplimentăm echipele de intervenție din teren. 260.000 de consumatori care trebuie reconectați. Este o cifră în dinamică. Chiar dacă sunt lucrări care în mod normal se execută pe timp de zi, noi am insistat ca acolo unde se poate interveni și după lăsarea întunericului să se facă asta, ca să intrăm cât mai repede în starea de normalitate. Prioritatea este pentru ședința de Guvern din această săptămână să avem o evaluare în ceea ce privește instituțiile publice”, a declarat Carmen Dan, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV. 

 

Ministrul a recunoscut că la Cluj avertizarea s-a dat în timpul furtunii. ”Am avut aceste fenomene nowcasting. În Timiș, inițial s-a dat avertizare pentru intreg judetul, dar prima a fost de Cod Galben. După 20 de minute, s-a dat avertizare de Cod Portocaliu. Am avut la dispoziție 12 minute până la intrarea ei în vigoare. La Cluj, Codul Galben s-a dat cu cinci minute înainte de intrarea în vigoare a fenomenului. Cea de Cod Portocaliu a venit când deja fenomenul era în desfășurare”, a explicat Carmen Dan. 

 

Pagubele din județul Cluj, estimate parțial, sunt mari. În Huedin, la spital și cele două licee vorbim de 500 de mii de euro, iar în Florești de 2 milioane de euro. În cele două localități acoperișurile de pe școli și blocuri au fost smulse de vijelie. 

 

În Cluj-Napoca, au fost afectat blocuri și parcul Central, pagubele nefiind aproximate. 

Comentarii Facebook