Ministerul Culturii: Montarea placutei cu textul lui Nicolae Iorga in zona statuii lui Matei Corvin este ilegala

Reprezentantii Ministerului Culturii si Patromoniului National sustin ca montarea placutei cu textul lui Nicolae Iorga la statuia lui Matei Corvin este ilegala.

 

"In proiectul avizat de CNMI, pus la dispozitia noastra de proiectant, proiect care are ca beneficiar Primaria municipiului Cluj-Napoca, se prevede explicit ca, dupa terminarea lucrarilor, in afara inscriptiei "MATHIAS REX" care urma sa fie montata pe piedestal, se va aseza o singura placa de bronz la baza grupului statuar, intre bordura si postament, cu inscrip?ia: "Statuia ecvestra a regelui Matia, opera sculptorului Fadrusz Janos, inaugurata la 12 octombrie 1902", inscriptia fiind repetata in limbile maghiara, germana si engleza", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Culturii.

 

Reprezentantii Ministerului sustin ca in adresa Directiei tehnice a Primariei catre SC CONCEFA Sibiu se face referire la o singura placuta, cu textul enuntat în proiect.

 

"Prin urmare, alegatiile purtatorului de cuvant al Primariei nu au nicio baza. Montarea unei a doua placute in zona de protectie a monumentului fara un aviz de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National este ilegala, in conformitate cu Legea 422/2001, iar solicitarea de a fi indepartata, adresata domnului primar Sorin Apostu, trebuie dusa la indeplinire", se mai arata in comunicat.

 

Purtatorul de cuvant al Primariei, Oana Buzatu, a declarat ca placuta amplasata la statuia lui Matei Corvin nu va fi data jos, intrucat face parte din proiectul de restaurare avizat de Ministerul Culturii.

 

Vezi si

Placuta de la Matei Corvin nu va fi data jos, chiar daca ministrul Culturii a cerut acest lucru, intrucat facea parte din proiectul de restaurare

Placuta lui Nicolae Iorga, reamplasata pe statuia lui Matei Corvin pe ascuns

Comentarii Facebook