Meteorologii au emis un Cod Galben și unul Portocaliu de caniculă. Persistă căldura în 28 de județe, inclusiv Cluj


Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări Cod Galben și Portocaliu de caniculă. Primul este valabil vineri, 19 august, și sâmbătă, 20 august, în timp ce avertizarea Cod Portocaliu, pentru Caraș Severin, Timiș și Arad, este valabil doar astăzi. După caniculă, meteorologii anunţă ploi torenţiale în mai bine de jumătate de țară.

Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Galben de caniculă valabil vineri și sâmbătă în vestul și sudul țării, extins în județele din Transilvania, inclusiv Cluj, Maramureș, Moldova și Dobrogea, dar și un Cod Portocaliu pentru trei județe: Caraș Severin, Timiș și Arad.

Cod Galben de căldură, valabil vineri și sâmbătă

Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei (inclusiv udețul Cluj), Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius, iar minimele nu vor coborî sub 18 - 21 de grade.

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

canicula harta 1.jpg

Cod Portocaliu de caniculă în Caraș Severin, Timiș și Arad

Vineri, în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica.

Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38 - 39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20 - 23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

Ploi, grindină și vijelii, până luni dimineață

În intervalul 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului, cuprinzând și județul Cluj. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25 - 40 l/mp și pe arii restrânse 50 - 70 l/mp.

canicula harta 2.jpg

Potrivit ANM, în extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.


Comentarii Facebook