Mesaj într-un magazin clujean: Coaja nu este recomandată consumului uman - FOTO


Citricele dintr-un magazin Mega Image sunt însoțite de mesajul ”Coaja nu este recomandată consumului uman”, pentru că produsele au fost tratate cu Imazalil.

O clujeancă l-a luat la rost pe șeful de magazin surprinsă când a văzut mesajul, chiar în momentul în care se pregătea să pună produsele în coș, dar acesta i-a spus că numai coaja are probleme, nu și miezul produsului.

Femeia nu s-a mai atins de citrice, replicând că prin coajă orice poate ajunge în fruct.

20190207_124052.jpg

20190207_124058.jpg

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a făcut următoarele precizări despre tratamentul cu Imazalil:


- Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului European care stabilește limitele maxime admise, adică 5 mg/kg, la citrice.

- Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post-recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de Imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare

- Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din ţări terţe şi state membre. Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate la nivel național.

- În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice.

- Informaţii privind riscurile potenţiale legate de prezenţa pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autorităţile competente din statele membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF). La această dată, din informaţiile derulate prin SRAAF, nu reiese existenţa unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezenţa imazalilului în citrice.

- Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piaţă, fie este retras de pe piaţă și distrus.


Comentarii Facebook