Duminica 28 Aprilie

Medic care lucrează la un spital din Cluj, anchetat în UK pentru procedurile medicale aplicate: ”Proceduri invazive, pentru propria satisfacție”


Un medic român, care acum lucrează la Cluj, dar care a lucrat în cadrul Serviciului Național de Sănătate Publică din Marea Britanie a fost sancționat pentru că a efectuat proceduri medicale, inclusiv pe copii, pentru propria satisfacție sexuală.

Dr. Iuliu Stan a fost acuzat de pacienții de la Royal Cornwall Hospitals NHS Trust că au fost supuși la examinări anale inutile și la introducerea de medicamente în rect de către Dr. Iuliu Stan, scrie Daily Mail.

Altora nu li s-a oferit un însoțitor sau nu li s-a oferit posibilitatea de a-și da acordul prealabil pentru proceduri. Unor pacienți li s-au introdus în mod necorespunzător medicamente de opt ori.

Douăzeci și unu de pacienți, în decurs de cinci ani au fost exploatați în acest fel, a decis un tribunal. Un număr nedeclarat de pacienți erau minori.

Una dintre victime a avut organele genitale bruscate inutil de către medicul căzut în dizgrație. Unui adolescent, i s-a introdus în penis un tub folosit pentru golirea vezicii urinare, fără o justificare clinică, contractând o infecție bacteriană, din cauza acestei proceduri.

Reprezentanții tribunalului care judecă culpele medicale, MPTS, au aflat că un pacient s-a simțit atât de inconfortabil din cauza comportamentului ”ciudat și angoasant” al medicului încât a încercat să se externeze singur din spital înainte de a primi antibiotice.

Tribunalul a constatat că medicul „a supus pacienții la proceduri inutile, invazive și intime pentru propria sa satisfacție sexuală”.

În unele cazuri, același pacient a fost supus la proceduri intime și invazive de către doctorul Stan în mai multe rânduri”, au spus autoritățile.

Bărbatul a fost șters din registrul medical cu efect imediat de către Medical Practitioners Tribunal Service (MPTS). Nu toate acuzațiile aduse în fața tribunalului au fost dovedite.

Dr. Stan a absolvit în România în 2007 și a lucrat în Marea Britanie înainte de a se specializa în domeniul traumatologiei și ortopediei. El și-a început jobul la NHS în 2015.

Un tată a sesizat că medicul clujean a avut nevoie de foarte mult timp pentru a-i administra copilului său un analgezic pe cale rectală.

S-a observat că copilului i se administraseră deja analgezice orale cu puțin timp înainte ca doctorul Stan să îi administreze personal medicamentul rectal.

Ulterior, acesta a fost avertizat de conducerea spitalului să se „familiarizeze” cu politica sa privind însoțitorii și să ceară personalului de îngrijire să administreze medicamentele, dacă este posibil, în conformitate cu procedura standard.

O investigație a fost lansată atunci când doctorul a prescris și a administrat medicamente rectale unui alt copil.

S-a descoperit că medicul a distribuit personal medicamente rectale de peste 200 de ori, uneori aceluiași pacient.

Instanța a remarcat că acesta avea o ”preferință” pentru administrarea personală a acestor medicamente la bărbați și băieți tineri.

Doctorul nu a participat și nici nu a contribuit la audiere, tribunalul constatând că a existat o „lipsă totală de implicare” din partea medicului.

Cu toate acestea, atunci atunci când a fost investigat în cadrul unei anchete interne a spitalului, judecătorul a auzit cum a susținut că administrarea de medicamente pe cale rectală era o procedură des întâlnită în România.

Martorii au fost de acord cu acest lucru, dar au adăugat că nu era o practică standard ca medicii de acolo să administreze ei înșiși medicamentele și, la fel ca în cazul omologilor lor din Marea Britanie, de acest lucru se ocupau în principal asistentele medicale.

Bărbatul și-a apărat, de asemenea, metodele de tratament în fața conducerii spitalului, spunând că a considerat că este mai potrivit ca personalul feminin să administreze supozitoarele pacienților de sex feminin.

Dar, luând în considerare toate dovezile, judecătorii au constatat că nu au existat factori atenuanți pentru comportamentul său.

Pentru a stabili dacă comportamentul său a fost motivat sexual, instanța a remarcat modelele de comportament ale pacienților cărora le-a administrat medicamente.

De exemplu, din cele 51 de clisme prescrise, el personal a efectuat opt, toate la bărbați sub 40 de ani, inclusiv de două ori la un băiat de 17 ani.

Într-un alt exemplu citat, Dr. Stan a administrat el însuși analgezice pe bază rectală de 277 de ori la pacienți de sex masculin, și doar o singură dată la o pacientă de sex feminin.

În schimb, în dățile în care Dr. Stan a prescris analgezice non-rectale, cum ar fi perfuzii intravenoase, nu a administrat personal niciuna pentru ambele sexe.

Personalul spitalului intervievat în cadrul procedurii, a mai spus că era „neobișnuit” ca medicii începători precum Dr. Stan, care erau specializați în ortopedie, să se implice în îngrijirea pacienților în afara specializării lor, lucru pe care el l-a făcut în timp ce efectua unele dintre examinările rectale.

Ce au relatat victimele

Instanța s-a concentrat, de asemenea, asupra experienței a doi pacienți specifici, cunoscuți în documente drept "Pacientul 26" și "Pacientul 15".

Pacientul 26 a fost internat în spital din cauza durerilor la genunchi, rezultate dintr-o infecție. În timpul șederii sale, a fost supus unei examinări rectale efectuate de Dr. Stan, fără ca scopul acesteia să îi fie explicat în prealabil. Pacientul a perceput această examinare ca fiind "chinuitoare". Desigur, pacientul 26 a fost supus procedurii chiar dacă nu prezenta simptome care să justifice o astfel de examinare. În plus, i s-a administrat o clismă fără consimțământ prealabil, cu mențiunea că Dr. Stan trebuia să "verifice glandele".

Pacientul 26 a povestit detaliat cum Dr. Stan a efectuat trei examinări testiculare, atingând zona intimă, în timpul internării sale în spital. Judecătorii au observat absența oricăror explicații în notele doctorului cu privire la necesitatea acestor examinări.

Pacientul 26 s-a simțit atât de inconfortabil încât a încercat să părăsească spitalul mai devreme, fiind necesară intervenția asistențelor pentru a-l convinge să rămână și să primească tratamentul cu antibiotice pentru infecția sa. Instanța a concluzionat că nu există niciun motiv pentru a contesta relatarea evenimentelor de către pacientul 26 și că toate presupusele proceduri au avut o motivație sexuală, încadrându-se în modelul general de comportament al Dr. Stan.

Pacientul 15 a fost singurul pacient care a fost supus unui sondaj inadecvat de către Dr. Stan. Această procedură implică introducerea unui tub în vezica urinară prin uretră pentru a facilita eliminarea urinei. Pacientul, descris în documente ca având între 16 și 18 ani, a fost internat pentru o fractură, fără a manifesta semne de probleme urinare care să justifice o astfel de intervenție. Tribunalul a concluzionat că nu s-a putut stabili nicio justificare clinică pentru această procedură, iar pacientul 15 a suferit o infecție bacteriană la nivelul penisului ca urmare a acestei proceduri inutile.

În urma anchetei, instanța a decis că, nefiind prezentate observații medicale adecvate pentru pacienți, acțiunile doctorului au avut ca motivație satisfacții sexuale. În privința sancțiunilor, instanța a afirmat că nu există "nicio îndoială" cu privire la faptul că comportamentul medicului nu a fost în conformitate cu așteptările de la un profesionist în domeniul medical și că demiterea sa reprezintă singura opțiune pentru a asigura siguranța pacienților.

Medicul Iuliu Stan se află acum la Cluj

Dr. Stan se pare că lucrează acum în România ca „medic specialist în ortopedie și traumatologie” și are la dispoziție 28 de zile pentru a face apel la această hotărâre.

Tribunalul MPTS a remarcat, de asemenea, că nici GMC, nici spitalul nu au implicat pacienții în investigația lor, în ciuda naturii grave a acuzațiilor sexuale, și că pacientul 26 s-a prezentat la ei din proprie inițiativă.

Pacientul 26 a fost informat de către spital despre procedură abia la începutul acestei luni, după ce dosarul său medical a fost trimis la General Medical Council (GMC), care a înaintat cazul doctorului Stan către MPTS.

Un purtător de cuvânt al Royal Cornwall Hospitals NHS Trust a declarat: „Dr. Iuliu Iosif Marian Stan nu a mai lucrat la Royal Cornwall Hospitals din septembrie 2020 și a fost concediat în martie 2021”.

Activitatea doctorului Stan a fost analizată de către reprezentantul autorității locale și de către consilierul de performanță al practicienilor, care a implicat și reprezentanți ai poliției, dar nu s-a ajuns la concluzia că existau motive pentru o anchetă penală cu privire la acțiunile sale.

„În urma rezultatului procesului, vom colabora cu autoritățile pentru a ajuta la investigațiile suplimentare”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Sursa: Stirileprotv

Comentarii Facebook