Marga agita inca apele la UBB Cluj! Paun il da in judecata pe profesorul Michael Shafir pentru ca l-a facut "pupincurist"


Prodecanul Facultatii de Studii Europene, Nicolae Paun, il da in judecata pe profesorul Michael Shafir, pentru ca a folosit termeni precum "pupincurist", "cioara vopsita".

"Fata de afirmatiile jignitoare ale domnului profesor Shafir sustinute si argumentate pe Facebook si in mass-media la adresa persoanei mele si a familiei mele, subsemnatul profesor universitar doctor Nicolae Paun va informez ca am hotarat sa il actionez in judecata.

Actiunea civila a fost inregistrata azi la Judecatoria Cluj-Napoca. Subsemnatul am solicitat plata de daune morale pentru repararea prejudiciului provocat. Aceste daune pot fi precizate in cursul litigiului conform Codului de Procedura Civila. Daunele morale, daca se vor obtine , vor fi donate unei fundatii care va sprijini copii cu venituri reduse din mediul rural. In situatia in care domnul profesor va continua aceste fapte ilicite ne rezervam dreptul ca in conformitate cu prevederile art. 255 din Codul Civil sa promovam o ordonanta presedintiala conform Codului de Procedura Civila.

Subsemnatul consider ca expresii de genul "pupincurist", "cioara vopsita- preluata de prof.Shafir, dar folosita de Domnia Sa in discursul public", sunt incompatibile cu mesajul public ce trebuie sa caracterizeze mediul universitar. In acelasi timp, doresc sa va informez ca s-au demarat alte proceduri legale impotriva unor persoane care au jignit, au atacat si au trimis o serie de emailuri defaimatoare la adresa mea sau a familiei mele, atribuindu-mi-se fapte si atitudini fara nici o legatura cu realitatea", a explicat profesorul Paun, intr-un comunicat de presa.

 

Andrei Marga si Michael Shafir, dati afara de la UBB Cluj pe usa din spate

 

Scandalul a izbucnit dupa ce profesorilor Michael Shafir si Andrei Marga nu le-a mai fost prelungit contractul cu UBB Cluj, in urma unei hotarari a Senatului care preciza ca profesorii care au implinit varsta de 65 de ani pot fi platiti cu ora sau pe baza unei conventii civile. In ultimul caz, Facultatile trebuie sa asigure finantarea pentru plata salariilor.

Consiliul profesorilor din cadrul Facultatii de Studii Europene a supus la vot si aprobat cei doi profesori sa predea in continuare si sa fie remunerati pe baza unui contract de plata cu ora. Profesorul Shafir a reationar dur, afirmand ca: "Ni s-a propus amandurora sa ne continuam activitatea la plata cu ora. Am anuntat demult ca la plata cu ora se plateste numai pe centura".

"Avizul negativ acordat domnului profesor Shafir a avut ca obiect incheierea unui contract individual de munca pe perioada determinata si nu a fost un aviz negativ pentru continuarea colaborarii cu Facultatea noastra. Dorim sa mai adaugam ca acest VOT a fost SECRET, conform legii, decis de un organism colectiv, Consiliul Profesoral al Facultatii de Studii Europene si nu de o singura persoana. Din 20 de membri ai Consiliului Profesoral prezenti, 14 cadre didactice si 6 studenti, 12 au votat impotriva semnarii unui contract individual de munca pe perioada determinata . Sedinta Consiliului Profesoral a fost condusa de catre prof.univ.dr. Ladislau Gyemant. Potrivit legii avizul este conditionat si de situatia financiara a facultatii. In cadrul procesului se vor prezenta elementele care au generat starea finaciara a institutiei si CINE este responsabil de provocarea acestora.

Domnului profesor Shafir i s-a propus sa accepte incheierea unei conventii cu universitatea pentru a putea preda in continuare in regim de plata cu ora. In cadrul Senatului Universitatii Babes-Bolyai din luna ianuarie a anului 2012, domnul profesor Shafir a anuntat ca doreste sa isi ia an sabatic si sa isi desfasoare activitati de predare si cercetare la alte universitati prestigioase", a explicat Paun.

Prodecanul Facultatii de Studii Europene precizeaza ca in 2011, peste 450 de cadre didactice ale Universitatii Babes-Bolyai au fost platite in regim de plata cu ora.

Comentarii Facebook