”Mama copiilor moartă în Apuseni nu a fost înmormântată în haine din carton, nici în cimitirul săracilor” - Dramă în Munții Apuseni


Mama care a murit la 3 zile de la naștere într-un sat din Munții Apuseni a fost  înmormântată așa cum trebuie, deși era foarte amărâtă.

Mama copilașilor a fost înmormântată astăzi în cimitirul din Scărișoara. 

După o viață în lipsuri și mizerie, a avut parte de o înmormântare decentă. 

Vă mulțumim tuturor celor ce v-ați implicat. Nu știm cine va beneficia de ajutorul de înmormântare. De principiu acesta se acordă în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare. Poate va fi folosit pentru a face un mormânt frumos să aibă unde plânge atâtea suflete câte a lăsat în urmă, atât de mici, atât de firavi, atât de triști și-așa de singuri. 

Când ne vom trezi ca și nație? 

Când vom învăța să acționăm înainte să se întâmple nenorociri? 

Ea este doar o altă victimă a nepăsării. Suntem cu toții răspunzători când în 2023 o femeie de 32 de ani, naște acasă în condiții insalubre și moare 3 zile mai târziu.

O sarcină nemonitorizată, asistată de către minori. Sperăm să putem vedea copilașii în continuare pentru că eram lângă ei și înainte și avem acea minimă conexiune cu ei. Măcar de s-ar putea avea unii pe alții în continuare. Sunt frați. Sunt împărțiți în acest moment.

Noi atât am mai putut face acum. Cu sprijinul vostru, mama copiilor nu a rămas la mila comunității, nu a fost înmormântată în haine din carton, nici în cimitirul săracilor. 

La recomandarea specialiștilor din cadrul Direcției de asistență socială, micuții nu au participat la slujbă. Deși poate era dreptul lor sa își ia rămas bun și să o conducă pe ultimul drum. Toți împreuna poate ultima dată de mânuță, sa își ia la revedere de la cea care le-a dat viață. 

Rămâne să cântărim cum vom Răspunde pe viitor apelurilor ce vin din partea asociațiilor, organizațiilor și oamenilor de bine ce acționează în satele din munți si identifica din timp astfel de cazuri”, a scris, din suflet, Rocsana Contraș, o activistă care ajutpr copiii din Munții Apuseni cu haine, rechizite și alte lucruri. 

Tragedia din Apuseni. Șapte copii ai unei femei, care a murit după ce a născut acasă, preluați de autorități. Cel mai mic, transportat în brațe prin nămeți

Angajații de la Protecția Copilului Alba au preluat cei șapte copii ai unei femei din Munții Apuseni, care a murit duminică, la trei zile după ce a născut acasă.

Elena Firu, responsabil Relații Publice în cadrul DGASPC Alba, spune că pentru patru dintre cei șapte copii s-a dispus plasamentul la un asistent maternal profesionist, iar pentru alți doi s-a dispus plasamentul în familia lărgită, respectiv la o mătușă paternă și la nașii părinților. Cel mai mic, de doar 4 zile, se află la spital. După clarificarea situației juridice a acestuia, și el va ajunge în plasament familial.

Potrivit unor surse din zonă, femeia era despărțită de tatăl copiilor. Cel mai mare dintre copii are 12 ani. Cu toții au fost evaluați de psihologul instituției, Anca Pașca. Femeia, în vârstă de 33 de ani, din Scărișoara (județul Alba), a murit duminică, 5 februarie 2023, la trei zile după ce a născut acasă.

Tânăra era la a șaptea naștere. Duminică i s-a făcut rău și a fost chemată de urgență o ambulanță, însă ninsoarea și viscolul au îngreunat foarte mult ajungerea salvatorilor la fața locului. Când alarma a fost dată, în jurul orei 10.40, tânăra era în stare de inconștiență, spun reprezentanții ISU Alba. A urmat o cursă contracronometru a salvatorilor de la ISU Câmpeni și a Serviciului de Ambulanță.

Salvatorii au înaintat prin troienele de zăpadă cu o autoșenilată iar în jurul orei 11.30, reprezentanții ISU Alba, anunțau că tânăra de 33 de ani și copilul de 3 zile primesc îngrijiri medicale. După 20 de minute, la ora 11.56, tânăra a intrat în stop cardio-respirator.Bebelușul a fost preluat și transportat la spitalul din Câmpeni.

Comentarii Facebook