Majoritatea elevilor din România vor să-și continue studiile acasă! Ce planuri de viitor au elevii români potrivit unui studiu realizat recent


Un studiu realizat recent arată în mod surprinzător că după finalizarea liceului majoritatea elevilor vor să-și continue studiile în România. Vorbim despre 62,49% din cei 7.000 de respondenți ai sondajului realizat de Junior Achievement of Romania. 

Majoritatea elevilor, 62,49%, vor să continue studiile în România după finalizarea liceului, potrivit unui studiu realizat recent, referitor la percepţia viitorului parcurs profesional al elevilor, la sfârşitul unui ciclu de învăţământ.

În general, după finalizarea liceului, majoritatea respondenţilor optează să îşi continue studiile în România. Un număr foarte mic doreşte să îşi continue studiile în străinătate, iar cel mai mic segment doreşte să îşi deschidă o afacere. Din segmentul celor care îşi doresc să continue studiile în România, cei mai mulţi intenţionează să rămână în aceeaşi ţară, într-un oraş foarte mare. Mai mulţi respondenţi dintre cei care optează să lucreze după liceu îşi doresc să trăiască în străinătate, comparativ cu cei care doresc să îşi continue studiile în România", potrivit studiului realizat de Junior Achievement of Romania (JA), cu suportul PwC România. 

Cei 7.000 de respondenţi ai studiului sunt elevi din clasele VIII-XIII sau absolvenţi 2021/2022 din licee teoretice şi grupuri şcolare din localităţi mari, medii şi mici, din 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

Scopul studiului a fost să analizeze încotro doresc să se îndrepte tinerii la sfârşitul unui ciclu de învăţământ, dacă intenţionează să-şi continue studiile, să rămână în ţară sau să plece în străinătate, dacă vor să îşi caute un loc de muncă în sistemul public sau în cel privat şi în ce domenii sau dacă doresc să îşi deschidă o afacere.

Studiul arată că după finalizarea liceului, majoritatea (62,49%) intenționează să își continue studiile în România. Al doilea cel mai mare segment intenționează să își continue studiile în străinătate (13,9%). 5,16% intenționează să nu opteze pentru studii universitare, iar 10,55% intenționează să lucreze. 7,88% intenționează să-și deschidă o afacere.

rezulta 1.jpeg

În general, respondenții de gen feminin care își doresc să își continue studiile în România sunt mai numeroși decât cei de gen masculin (68,37% comparativ cu 56,64%). De asemenea, această tendință există și la cei care intenționează să își continue studiile în străinătate (16,06% comparativ cu 10,95%). Respondenții de gen masculin care nu doresc să opteze pentru studii universitare și preferă să lucreze imediat după liceu sunt mai mulți decât cei de gen feminin (7,21% versus 3,23%).

rez2.jpeg

Pentru a putea interpreta tendinţa de migrare a populaţiei tinere către localităţi mai mari, participanţii la studiu au fost chestionaţi cu privire la planurile lor legate de acest aspect, precizează realizatorii studiului.

După finalizarea studiilor, majoritatea (33%) respondenților doresc să lucreze/trăiască în România, într-un oraș foarte mare. Al doilea cel mai mare segment dorește să lucreze în afara țării (20%). 17% doresc să trăiască în România, în orașul în care au terminat școala, 19% încă nu s-au hotărât, 10% doresc să lucreze/trăiască în România, în oricare localitate, iar cei mai puțini (2%) doresc să lucreze în afacerea familiei.

rez3.jpeg


Cele mai căutate domenii de activitate

Chestionarul a cuprins şi întrebări referitoare la domeniul de activitate către care doresc să se îndrepte tinerii, fiind luate în considerare mai multe domenii de activitate, industrii, sistemul privat, cel public şi antreprenoriatul.

Răspunsurile la întrebările generale referitoare la planurile actuale de carieră indică faptul că majoritatea respondenţilor nu ştiu încă în ce domeniu doresc să lucreze în viitor, precizează sursa citată. Dintre cei care ştiu, cei mai mulţi sunt interesaţi de industriile STEM/IT/inginerie, financiar/bancar/investiţii şi medical/psihologie. Cele mai puţin populare domenii sunt antreprenoriatul, mecanica şi transportul.

De asemenea, putem concluziona că există diferenţe între genuri la preferinţe. Genul feminin este mai aplecat spre domeniile medicină / psihologie, financiar/bancar/investiţii şi educaţie. Pe de altă parte, genul masculin preferă domeniile STEM/IT/inginerie, financiar/bancar/investiţii şi general business/management. În general, domeniul artistic este mai popular în segmentul respondenţilor care doresc să îşi continue studiile în străinătate decât în segmentul celor care doresc să îşi continue studiile în România. În ceea ce priveşte realizarea unui CV, o mare parte dintre respondenţi susţin că ştiu cum să elaboreze un astfel de document. În general, rata de cunoaştere creşte cu vârsta", se arată în concluziile studiului.

Comentarii Facebook