Mai mulți chirurgi clujeni se revoltă! Au dat în judecată Spitalul Județean pentru că nu vor să participe la echipele pluridisciplinare



Mai mulți medici chirurgi din cadrul Cliniciiî de Ortopedie din Cluj Napoca refuză să participe la echipe pluridisciplinare de medici în cazul politraumelor internate la Unitatea de Primire a Urgențelor Cluj.

Chirurgii ortopezi au ajuns până acolo încât au dat în judecată Spitalul Județean Cluj pentru anularea ordinului intern.

Astfel, victimele unui accident de circulație, nu pot fi consultate sau operate și de medicii cu specialitatea de ortopedie, deoarece aceștia refuză, pur și simplu, să participe la operațiile făcute de colegii lor. În opinia chirurgilor de la Clinica de Ortopedie din Cluj Napoca, pacientul care a suferit o politraumă ar trebui operat prima dată de chirurgi cu specialitate de chirurgie generală, după care transportați cu ambulanțele de terapie intensivă la Clinica de Ortopedie din Cluj, unde ar trebui să fie operați și pentru traumatismele suferite la mâini sau la picioare, scrie evz.ro.

Spitalul Județean de Urgență Cluj le-audat dispoziție, scrisă, medicilor chirurgi de la Clinica de Ortopedie să se prezinte ori de câte ori sunt solicitați de medicii șefi de la Unitatea de Primire a Urgențelor Cluj, care are în subordine mai multe spitale de chirurgie generală, pentru consultații și efectuarea unor operații, dar aceștia refuză să se prezinte.

Ordinul a fost atacat de către chirurgii nemulțumiți la Tribunalul Cluj, la Secția Contencios Administrativ, ei solicitând anulare acestuia pe motiv că ei nu pot părăsi clinica și nici linia de gardă.

Chirurgii de la Ortopedie care au semnat acțiunea în justiție, sunt Cosmin Dicu, Adrian Todor, Horea Benea, Traian Socol, Ciprian Bardaș, Eugen Salca, Mihai Picoș, Bogdan Baciu și Gheorghe Tomoaia. Aceștia susțin că activitatea medicală la Spitalul Județean de Urgență Cluj se desfășoară în sistem pavilionar și că unitățile medicale sunt împărțite în tot orașul. Peste acest argument, chirurgii mai susțin că le este imposibil să părăsească și linia de gardă, asigurată de un singur medic și de un rezident.

”Practic ni s-a impus să lăsăm 70-75 de pacienți chirurgicali internați în secțiile de ortopedie în grija medicului rezident sau a asistentei medicale, iar noi să ne deplasăm câțiva kilometri pentru a consulta/opera în altă clinică aparținând aceluiași spital”, susțin chirurgii.
Medicii mai spun că părăsirea spitalului în perioada gărzii, este interzisă.

Cu toate acestea, legea este foarte clară și le permite medicilor specialiști să părăsească spitalul, pentru a asigura intervenția de specialitate în cazul unor cazuri grave, pentru rezolvarea cărora se impune prezența unei echipe pluridisciplinare de medici. ”

”În cazuri speciale, pentru pacienții în stare critică, în care solicitarea de consult interdisciplinar implică deplasarea în alt corp de clădire, responsabilitatea medicală revine medicului solicitant ... Deplasarea în alt corp de clădire va fi adusă la cunoștința medicului șef de secție atât pentru secția solicitată, cât și pentru secția care a solicitat deplasarea, fiind menționată în raportul de gardă”.

Comentarii Facebook