Maghiarii contesta "balciul" de Craciun din Piata Unirii! Vezi ce ii nemultumeste

 

Reprezentantii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania contesta "balciul" de Craciun din Piata Unirii, de langa Biserica "Sfantul Mihail".

Primarul interimar al Clujului, Radu Moisin, a primit luni, 19 decembrie, o scrisoare de protest din partea Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), filiala Cluj.

"Am aflat cu stupoare ca inima Clujului, mai precis Piata Unirii, va fi din nou gazda unui balci in cel mai pur stil balcanic, chipurile, pentru a urma modelul vest-european. Instalarea patinoarului, dar si a gheretelor din lemn in piata centrala a orasului nu reprezinta doar o batjocorire a istoriei de 600 de ani a Bisericii Sfantul Mihail, ci si un element menit sa tulbure activitatea religioasa care se desfasoara in interiorul acesteia. Prima atestare scrisa a Bisericii Sfantul Mihail dateaza din 1349, in timp ce Parcul Central a fost realizat in 1837, la initiativa Asociatiei Femeilor din Cluj. Nu va rugam altceva decat sa respectati valorile istorice si traditiile noastre comune si prin actiunile dumneavoastra sa le conservati, in loc sa le profanati!", se arata in scrisoarea CNMT.

Maghiarii considera ca frumusetea pietei este stricata de aceste evenimente.

"In plus, aceste gherete dezgustatoare imprastiate la intamplare, dar si patinoarul care ocupa aproape jumatate din piata nu fac altceva decat sa strice armonia unica dintre monumentul regelui Matei Corvin si biserica din spatele sau, spre dezamagirea localnicilor, dar si a turistilor care ne viziteaza urbea. Stam asadar consternati in fata acestei hotarari a Primariei municipiului Cluj de a organiza 'targul de Craciun' si de a amplasa patinoarul respectiv, cu multimea, zgomotul si gunoiul aferent, tocmai in centrul istoric al orasului, 'uitandu-se', oare a cata oara, faptul ca in Cluj mai exista si alte locuri publice care pot fi folosite in acest scop", se mai arata in documentul citat.

 

Gradina din jurul Catedralei Sfantul Mihail, folosita ca WC public

 

Maghiarii au contestat si in vara organizarea in Piata Unirii a festivalului berii Ursus.

 

Ursus "Involution": miros de urina si mizerie in Piata Unirii STIREA CITITORULUI

 

Comentarii Facebook