”Ludușu”, locotenentul lui Toma Rus, a fost trimis în judecată. ACUZAȚIILE sunt grave

 

MIRCEA SORIN MUREȘAN, zis Ludușu, a fost trimis în judecată de procurorii clujeni la ”pachet” cu ceilalți patru inculpați din acest dosar. 

 

Procesul se va judeca la Tribunalul Arad, dar încă doi dintre cei implicați în acest dosar nu pot fi găsiți. 

 

”Ludușul” a fost eliberat din arest. Interlopul este acuzat de fapte grave EXCLUSIV

 

În noaptea de 16.03.2014, în jurul orelor 23.00, la instigarea inculpatului MUREŞAN SORIN MIRCEA, sub coordonarea directă a inculpatului ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN, inculpaţii BUTNARU TUDOR şi GRIŞCO ARTIOM au distrus prin incendiere autoturismul marca Land Rover, cu nr. de înmatriculare ZA-340-HN, parcat pe str.Vidraru, nr.1-3 din mun.Cluj- Napoca, jud.Cluj, între alte autoturisme, în faţa blocului unde locuia persoana vătămată DIŢ VASILE GABRIEL, proprietarul autoturismului. Prejudiciul cauzat prin infracţiune este în valoare de

30.500 lei (7.500 euro).

 

Disensiunile dintre persoana vătămată DIŢ VASILE GABRIEL şi inculpatul MUREŞAN SORIN MIRCEA au apărut în urmă cu circa 4 ani, când inculpatul i-a împrumutat persoanei vătămate o sumă de bani pe care aceasta nu i-a mai restituit-o, conflictul dintre cei doi fiind amplificat tot în acea perioadă când, inculpatul a lovit-o pe soţia persoanei vătămate, numita DIŢ MIHAELA ELENA, într-un restaurant din mun.Cluj Napoca. În urma insistenţelor inculpatului, persoana vătămată şi-a retras plângerea depusă la poliţie. În data de 13.03.2014 inculpatul ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN l-a contactat telefonic pe inculpatul MUREŞAN SORIN MIRCEA şi i-a comunicat că persoana vătămată DIŢ VASILE GABRIEL a venit acasă din Italia conducând un autoturism jeep. Inculpatul MUREŞAN SORIN a dorit să verifice informaţiile, sens în care a căutat chiar în acea seară, prin mun. Cluj -  Napoca, maşina persoanei vătămate. În aceeaşi seară, târziu, cei doi inculpaţi s-au întâlnit la inculpatul MUREŞAN SORIN MIRCEA acasă şi, la instigarea acestuia din urmă, cei doi au pus la cale trei acţiuni de constrângere a persoanei vătămate la plata sumei de bani datorate, respectiv: - deteriorarea autoturismului persoanei vătămate; - intimidarea soţiei persoanei vătămate; - intimidarea fiicei persoanei vătămate; Aceste trei acţiuni urmau să fie puse în aplicare de către inculpaţii BUTNARU TUDOR şi GRIŞCO ARTIOM, sub coordonarea directă a inculpatului ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN, iar suma totală de bani pe care inculpatul ŞĂRBAN urma să o primească de la inculpatul MUREŞAN era de 1.500 euro, câte 500 de euro pentru fiecare acţiune. De remarcat şi elocvent este şi limbajul folosit de inculpaţi, în convorbirile telefonice dintre ei, iar cu referire la acest limbaj, a fost necesară decodificarea sensului real al cuvintelor sau expresiilor folosite: - „trei obiecte de făcut”

- cele trei acţiuni de constrângere a persoanei vătămate DIŢ VASILE GABRIEL; - „COSTEL”, „GEORGEL”

- apelative folosite între inculpaţii ŞĂRBAN şi BUTNARU în convorbirile telefonice;

 

Trecând la punerea efectivă a planului în aplicare, inculpatul ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN i-a cerut inculpatului MUREŞAN SORIN MIRCEA, cheia de la apartamentul situat în mun.Cluj Napoca, Calea Floreşti, nr.77, Bloc V 3, sc.2, ap.49, aparţinând fiicei inculpatului, care la acea dată nu era locuit şi i-a cazat acolo pe cei doi inculpaţi – cetăţenii moldoveni BUTNARU TUDOR şi GRIŞCO ARTIOM. În seara zilei de 16.03.2014, în jurul orelor 22.15, aceştia din urmă s-au deplasat cu un taxi până în zona imobilelor de pe Aleea Vidraru, iar după ce au întreprins activităţi de autoverificare, în jurul orelor 23.20, inculpaţii s-au apropiat de autoturismul marca Land Rover Freelander cu nr. de înmatriculare ZA 340 HN, inculpatul BUTNARU TUDOR a spart geamul portierei stânga faţă, iar inculpatul GRIŞCO ARTIOM a aruncat înăuntru un flacon de plastic conţinând material inflamabil (gen coktail „MOLOTOV”), la scurt timp izbucnind flăcări în interiorul autoturismului, după care cei doi inculpaţi, schimbând două taximetre, s-au reîntors în apartamentul din Calea Floreşti. În dimineaţa următoare însă, au apărut disensiuni între inculpaţii ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN şi MUREŞAN SORIN MIRCEA cu privire la plata sumei de bani care urma să fie remisă, inculpatul ŞĂRBAN cerând 1.000 euro, iar inculpatul MUREŞAN reproşându-i că din „cele trei obiecte” s-a făcut numai unul, obiect ce nu era aşa important pentru el.

 

Persoana vătămată DIŢ VASILE GABRIEL se constituie parte civilă  în procesul penal cu suma de 7.500 euro. Din probele administrate în cauza pendinte, până în prezent, rezultă că prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunilor de către inculpaţi, descrise supra se ridică la suma totală de 524.320 lei (118.794 Euro) (la valoarea de 1 Euro = 4.4137 lei la data de 15.10.2014), fiind nereparat.

 

------ 

 

În data de 22.11.2011, în jurul orelor 18.00, pe timp de noapte, în momentul în care persoana vătămată PĂCURARIU MARIA, asociat al casei de schimb valutar aparţinând SC FLAVIU EXCHANGE SRL Arad, a urcat în autoturismul proprietate personală, parcat pe B-dul revoluţiei din mun.Arad, autori necunoscuţi i-au sustras de pe scaunul din dreapta faţă o geantă în care se aflau sumele de rulaj de la casa de schimb valutar în cuantum de 249.550 lei, după care au părăsit locul faptei cu un autoturism marca VW Vento cu nr. de înmatriculare AR-03-LLC, la volanul căruia se afla inculpatul BURZ EUGEN TEODOR.

 

Potrivit declaraţiei persoanei vătămate PĂCURARIU MARIA, în calitate de asociat şi administrator al SC „FLAVIU EXCHANGE” SRL ARAD cu punct de lucru în Arad, str.M.Stănescu, nr.1, colţ cu B-dul Revoluţiei, în data de 22.11.2011, în jurul orelor 18.00, aceasta a preluat încasările de peste zi, respectiv 700 lire sterline, 339.500 forinţi, 560 franci elveţieni, 39.745 Euro, 1.000 coroane daneze, 100 coroane suedeze şi 67.111,14 lei, sume pe care le-a pus într-un rucsac de culoare neagră pe care l-a închis cu un lacăt. Apoi a aşteptat echipajul firmei de pază SC „PIROS SECURITY” SRL, dar, întrucât aceştia au întârziat câteva minute, persoana vătămată a ieşit din incinta casei de schimb, afară fiind întuneric, şi a urcat în autoturismul proprietate personală, marca Mercedes B Class, cu nr. de înmatriculare AR-09-CPO, parcat pe bulevard, pentru a-i aştepta pe lucrătorii firmei de pază. În timp ce aştepta la volan, o persoană de sex masculin circa 30-35 de ani, brunet, 1,85 m înălţime, constituţie atletică, îmbrăcat în haine de culoare închisă a deschis brusc portiera din dreapta faţă şi i-a sustras rucsacul cu bani, fugind şi urcându-se apoi într-un autoturism de culoare închisă, condus de un alt bărbat, care a demarat în trombă, pe str.M.Stănescu spre str. T. Vladimirescu. Totodată persoana vătămată şi-a amintit că a mai văzut autoturismul mai sus arătat parcat anterior comiterii furtului, în mai multe rânduri şi în acelaşi loc.

 

Prejudiciul cauzat este în sumă de 249.550 lei, sumă cu care persoana  vătămată PĂCURARIU MARIA se constituie parte civilă în procesul penal.

 

Inculpatul BURZ EUGEN TEODOR s-a prevalat iniţial de dreptul la tăcere conferit de lege, ulterior nerecunoscând niciuna din acuzaţiile aduse, dorind însă să colaboreze cu organele de urmărire penală în vederea tragerii la răspundere penală a altor persoane care au comis infracţiuni de competenţa DIICOT;

 

Inculpatul MUREŞAN SORIN MIRCEA nu a recunoscut iniţial acuzaţiile aduse, iar ulterior în declaraţia din data de 27.08.2014 a revenit şi a recunoscut implicarea lui în incendierea autoturismului Land Rover încercând să-şi diminueze rolul de instigator şi să antreneze răspunderea penală asupra inculpatului ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN; Deşi citaţi în mod legal,

 

Inculpaţii BUTNARU TUDOR şi GRIŞCO ARTIOM nu au putut fi audiaţi în cauză, fiind daţi în urmărire internaţională din data de 13.10.2014. Totodată, la data de 09.12.2014 prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională s-a primit răspunsul privind refuzul extrădării inculpaţilor”, se arată în rechizitoriul celor de la DIICOT Cluj, potrivit Gazeta de Cluj.

Comentarii Facebook