Miercuri 24 Aprilie

Liviu Florian, patronul Agroflip Cluj, retinut pentru ca a pretins o jumatate de milion de euro pentru sefia Vamii Halmeu


Omul de afaceri clujean Liviu Florian a fost retinut de procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta.

 

Potrivit unui comunicat al DNA, in aceeasi cauza mai sunt cercetati Ioan Savu, om de afaceri acuzat de doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta, si Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin dutty-free din vama Halmeu, acuzat de doua infractiuni de complicitate la cumparare de influenta.

 

"In cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Florian Liviu a pretins si primit de la o angajata a Biroului vamal Halmeu, cu functie de inspector vamal, suma de 130.000 euro, promitandu-i ca, in baza influentei pe care o are asupra sefului Agentiei Nationale a Vamilor (ANV) si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) il va determina pe acesta sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu. Suma de 130.000 euro a fost remisa inculpatului Florian Liviu in mai multe transe, prin intermediul inculpatului Savu Ion", se arata in comunicat procurorilor de la DNA, serviciul teritorial Oradea.

 

Femeia a fost delegata in funcţia de sef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al sefului ANV in data de 23 septembrie 2009. "In demersul de strangere a sumei de 130.000 euro, angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutata de inculpatul Nitu Ioan Romeo care a colectat sume de bani de la camatari sau persoane care se ocupa cu traficul ilicit de tigari", se mai spune in comunicat.

 

Dupa ce delegatia femeii in fruntea Biroului vamal halmeu a expirat, "inculpatul Florian Liviu, cu complicitatea inculpatului Savu Ion, a pretins de la aceasta, suma de 300.000 euro, promitandu-i ca in baza influentei pe care o are asupra sefului ANV si vicepresedinte al ANAF, il va determina pe acesta din urma sa o numeasca din nou in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu", potrivit procurorilor.

 

Procurorii anticoruptie au dispus retinerea celor trei pe 24 de ore, urmand sa fie prezentati Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

 

Liviu Florian este patronul societatii Agroflip. In 2003, averea lui era evaluata la 18-20 de milioane de dolari.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 4 februarie

 

Liviu Florian a fost arestat pentru 29 de zile de judecatorii din Satu Mare, sub acuzatia de trafic de influnenta.

 

Foto: old.clujeanul.ro

Comentarii Facebook