La Cluj-Napoca a fost lansată aplicația care ne ajută să alegem scaunul auto potrivit pentru cei mici. Este prima din Europa de acest fel și gratuită


Conform Comisiei Europene, țara noastră este, pentru al cincilea an consecutiv, pe primul loc la decesele cauzate de accidente rutiere. Copiii devin victime din cauza nefolosirii sistemelor de siguranță. Părinții însă au la dispoziție o nouă aplicație mobilă gratuită pentru siguranța copiilor în mașină. Este prima din Europa de acest fel și a fost lansată la Cluj-Napoca. 

Aplicația denumită Child Car Safety App este gratuită și vine în ajutorul părinților care doresc să se asigure că au un scaun potrivit de mașină pentru copil. Odată ce este scanată eticheta scaunului cu telefonul mobil, părinții vor avea acces la informații vitale. Prin intermediul aplicației, părinții pot verifica dacă scaunul de mașină pentru copil este potrivit vârstei, înălțimii și greutății celor mici.

Aplicația a fost dezvoltată ca urmare a statisticilor alarmante în ceea ce privește numărul de decese provenite din accidente rutiere pe șoselele din România. De exemplu, dacă avem o fetiță în vârstă de 2 ani adăugăm o greutate şi o înălțime aproximativă. Dacă nu am deja un scaun auto pot să văd recomandările. Dacă vreau să verific un scaun îi scanez eticheta. La o scanare reușită vedem greutatea recomandată, înălțimea, vedem că e testat în conformitate cu standardul european.

Dacă reușim să salvăm o viaţă de copil cu acțiunile pe care le facem este tot ce ne putem dori", spune Ramona Brad, manager de proiect Copil Iubit la Bord, pentru Antena 3. 

Copiii devin victime din cauza nefolosirii sistemelor de siguranță. „Dacă ne uităm pe grupele de vârstă vedem că, copii cu vârste între 0 şi 6 ani doar 50% erau în scaun", spune Diana Dulf, lector în cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea „Babeș-Bolyai".

Comentarii Facebook